DŽINOVSKA RAŽA TEŠKA 300 KILOGRAMA: U Kambodži ulovljena do sada najveća slatkovodna riba na svetu (VIDEO)

Najveća zabeležena slatkovodna riba na svetu, džinovska raža, uhvaćena je u reci Mekong u Kambodži, saopštili su naučnici iz te zemlje i iz SAD.

Riba uhvaćena 13. juna, imala je skoro četiri metra od glave do repa i težila je nešto manje od 300 kilograma, navodi se u saopštenju zajedničkog kambodžansko-američkog saveza.

Prethodni rekord za slatkovodnu ribu bio je džinovski mekonški som od 293 kilograma otkriven na Tajlandu 2005. godine, saopštila je grupa.

Ražu je ulovio lokalni ribar južno od Stung Trenga u severoistočnoj Kambodži. Ribar je upozorio obližnji tim naučnika iz projekta "Čuda Mekonga" (Wonders of the Mekong).

Naučnici su stigli u roku od nekoliko sati nakon što su dobili vesti i bili su zapanjeni onim što su videli, izjavio je lider tima naučnika "Čuda Mekonga" Zeb Hogan.

- Da, kada vidite ribu ove veličine, posebno u slatkoj vodi, teško je shvatiti, pa mislim da je ceo naš tim bio zapanjen - rekao je Hogan.

Slatkovodne ribe se definišu kao one koje ceo svoj život provode u slatkoj vodi, za razliku od džinovskih morskih vrsta kao što su plavoperajna tuna i marlin, ili ribe koje migriraju izmedju slatke i slane vode.

- Činjenica da riba i dalje može da bude ovako velika je znak nade za reku Mekong - saopštio je Hogan i upozorio na ekološke probleme sa kojima se reka suočiva.

Reka Mekong protiče kroz Kinu, Mjanmar, Laos, Tajland, Kambodžu i Vijetnam. Dom je za nekoliko vrsta džinovskih slatkovodnih riba, ali pritisci na životnu sredinu rastu.

Naučnici se posebno plaše da bi veliki program izgradnje brana poslednjih godina mogao ozbiljno da poremeti mrestilišta.

- Globalno su velike ribe ugrožene. One su vrste visoke vrednosti. Potrebno im je mnogo vremena da sazrevaju. Dakle, ako se pecaju pre nego što sazreju, nemaju priliku da se razmnože - rekao je Hogan.

On je dodao da je oko 70 odsto džinovskih slatkovodnih riba na globalnom nivou ugroženo izumiranjem, kao i svim vrstama Mekonga.

Tim koji je požurio na lokaciju, ubacio je uređaj za praćenje blizu repa moćne ribe koji će slati informacije tokom naredne godinu, pružajući podatke o ponašanju džinovske raže u Kambodži.

- Džinovska raža je vrlo slabo shvaćena riba. Njeno ime, čak i naučno ime, promenilo se nekoliko puta u poslednjih 20 godina. Ne znamo puno o njenoj životnoj istoriji, ekologiji i migracionim obrascima - rekao je Hogan.

Istraživači kažu da je to četvrta džinovska raža prijavljena u istoj oblasti u poslednja dva meseca, a sve su bile ženke. Oni misle da bi ovo moglo biti žarište vrste.

Lokalno stanovništvo dalo je raži nadimak "Borami" ili "pun mesec" zbog njenog okruglog oblika i zato što je mesec bio na horizontu kada je oslobodjena 14. juna.

Izvor: N1
Foto: Guardian News - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još