Asteriks na Olimpijadi

Da li zbog nove avanture Asteriksa i Obeliksa, besplatnih sokova ili olimpijsko-patriotskog performansa, ali gužva ispred Doma sindikata bila je nezapamćena.

U predosmomartovskoj cvetnoj oazi na Trgu Nikole Pašića dečji žagor, gurkanje i, verovali ili ne, red za ulazak... u bioskopsku salu?! To ne može da iznervira, pre fascinira, jer je u domenu naučne fantastike.

Svi mašu kartama, ne bi li dobili, kažu promoterke, “čarobni napitak“, poznatiji kao retro gazirano & slatko piće iz “Leksikona YU-mitologije“. Na putu ka ulazu, brojnu publiku ispraćaju “rimske“ dase i cice vojnici u oklopima.

Osvetljena bina nagoveštava da pre početka filma sledi "nešto". U olimpijsko-patriotskom duhu, pantomimičar u ulozi voditelja Marko Stojanović pozdravlja salu punu mladih i starijih fanova stripa iz mašte Renea Gošinija i Alberta Uderza, a možda i filmova inspirisanih istim. Dok se klinci vrpolje u sedištima, Stojanović ističe da za dobrog sportistu nisu potrebni "čarobni napici", već vera u sebe i treniranje, kao i da ovo nije srpska premijera filma, jer je ona bila u Leposaviću pre nekoliko dana.

A zatim… Olimpijski čas O.Š. "Miroslav Antić" iz Žarkova! Pravi performans, s postavljanjem pitanja o istorijatu Olimpijskih igara, bakljom, dobacivanjem loptom, dresovima, čirlidersicama s majicama na kojima je rukom napisano “Srbija”. Vrlo u duhu aktuelne političke situacije. Baš simpatični klinci, s kojima smo, eto, svi zajedno prisustvovali prvom francuskom filmu, pre koga se pevala srpska himna?!

I šou se tu ne završava. Studenti glume s Akademije lepih umetnosti demonstriraju šta ih je prof. Stojanović naučio o pantomimi. OK, idemo dalje…

Svetla su se ugasila i konačno smo u selu prkosnih Gala. Olimpijada specijalnih efekata i ispraznog humora. 

Da, to je treći deo filmske avanture najčuvenijih francuskih strip junaka Asteriksa i Obeliksa! Kao najskuplja ikada viđena reklamna kampanja za Olimpijske igre, "Asteriks na Olimpijadi" (Asterix Aux Jeux Olympiques) je priča o ljubavi zgodnog Gala – Srcofiksa i prelepe grčke princeze Irine, koju ometaju namere dosadnih osvajača Rimljana. I sin Julija Cezara, izdajica Brut, želi Irinu, koju će dobiti ako pobedi na Olimpijadi. Kada su snaga, brzina i veština u pitanju, nemoguće je bez Asteriksa, Obeliksa, čarobnog napitka, hrabrosti i optimizma svih Gala.

Ali, bočica čarobnog napitka ipak će morati da ostane zatvorena, jer je Asteriksov dolazak na Olimpijadu podržao Međunarodni olimpijski komitet, sa ciljem promovisanja Igara, fer-pleja i borbe protiv dopinga.

I tako je nastala vrteška trka, skakanja, padanja, spletki, masovnih scena i – verovatno je ovo poenta filma – "specijalnih gostiju". Tu su Mihael Šumaher, Ameli Morezmo, Toni Parker, model Adrijana Karambe (supruga fudbalera Kristijana Karembea), Zinedin Zidan… Da, tu su, ali to ne pomaže filmu, već samo njegovoj marketinškoj kampanji.

Tako im kompjuterske magije, potrošiše 78 miliona evra!!! Široko, nema šta. E, kad Francuska udari kontru Holivudu… Specijalnih efekata – nikad više. Čak 1.400! Vrhunski sve to izgleda, mora se priznati, posebno formacija "kornjača" i Olimpijsko selo. Ostalo je sve manje-više već viđeno i namenjeno maskiranju manjka pravog humora.

Humor je vrlo fizički, ali to dobar deo publike voli kada želi samo opuštenu bioskopsku zabavu. Mada, par dobrih "strelica" upućuje Alen Delon kao Julije Cezar koji je "osvojio Cezara". Žerar Depardje (Obeliks) sada može da uživa u bankovnom računu i snima filmove koje mu duša želi. Kristijan Klavije je ipak bio bolji Asteriks od komičara Klovisa Kornilaka, mada je generalno teško pričati o "glumačkim dostignućima" u ovakvom filmu.

Bez sumnje, Benoa Poelvord je odličan zloća i slabić Brut. Tu je, kao i u prethodnim delovima, jedna lepotica. Ovog puta, pred filmskim kamerama pozira italijanski model Vanesa Hesler. U ljubavi joj se pridružuje kanadski lepotan Stefan Ruso. Kažu, francuski Bred Pit. 

Svaki evro se vidi na ekranu, a sigurno će biti i višestruko vraćen u bioskopima širom Evrope. Ipak, jedva se može preživeti duh stripa svedenog na blokbaster-iživljavanje s ispraznim humorom i nesumnjivo časnom, ali opet marketinškom porukom. 

Poštujemo da su filmski Asteriks i Obeliks možda siguran put do punih evropskih bioskopskih sala, neka vrsta odgovora Holivudu ili, jednostavno, zabava bez zadnjih misli, ali… Ma, nisu zabavni i ćao! 

Katarina Milovanović

Pogledajte još