NEZADOVOLJNA IZNOSOM: Britanka prva osoba koja je dobila odštetu zbog partnerove smrti izazvane vakcinacijom protiv kovida

Žena u Velikoj Britaniji, čiji je partner preminuo nakon dobijanja vakcine "AstraZeneke", postala je prva osoba koja je dobila odštetu zbog smrti izazvane vakcinacijom protiv kovida.

Viki Spit dobila je maksimalnu odštetu u iznosu od 120.000 funti (oko 140.000 evra), ali ona tvrdi da to nije dovoljno i da je nadoknada neadekvatna, javlja BBC.

Njen preminuli verenik, rok pevač Zajon (48) iz Alstona u Kambriji, u Engleskoj, razboleo se osam dana nakon što je dobio injekciju i preminuo je u maju 2021. godine.

Viki Spit je pozvala hitnu pomoć 13. maja prošle godine kada se Zajonu pogoršalo zdravstveno stanje zbog "mučne" glavobolje, ali šest dana kasnije on je preminuo u Kraljevskoj bolnici Viktorija u Njukaslu.

U njegovoj umrlici je navedeno da je "umro usled komplikacija od vakcine", prenosi BBC.

Ova 38-godišnjakinja kaže da se zadužila nakon što je izgubila Zajonovu zaradu i smatra da je trebalo da dobije oko 180.000 funti (oko 210.000 evra). Zamera i to što je morala predugo da čeka na kompenzaciju u skladu sa pravilima britanske Šeme plaćanja odštete za vakcinaciju ustanovljene 1979. godine, dodajući da iznos nije usklađen sa rastom inflacije.

Viki Spit kaže da je Zajon bio zdrav, u dobroj fizičkoj formi i da je imao dobre šanse da preživi da je lečenje započeto ranije.

Dodala je da su Zajonovi jetra i bubrezi donirani nakon njegove smrti i da je to pomoglo da se spasu životi tri osobe.

Džejms Bel, partner u specijalizovanoj advokatskoj kancelariji za sporove nastale zbog medicinskog nemara, takođe smatra da britanski sistem isplate kompenzacije nije dovoljno usklađen.

- Iako mi je drago što je Viki uspela da dobije neku restituciju za sve poteškoće sa kojima se suočila nakon Zajonove smrti, šema isplate jednostavno nije usklađena - kazao je Bel.

Izvor: 021.rs/Tanjug
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još