Reporteri bez granica osudili napad na AFP u Jordanu

0

PARIZ, 18. juna 2011 (Beta-AFP) – Medjunarodna organizacija "Reporteri bez granica" (RSF) danas je osudila napad na dopisništvo Agencije Frans Pres (AFP) u Amanu, do kojeg je došlo u sredu, i izrazila nadu da rad AFP u Jordanu više neće biti ometan.

PARIZ, 18. juna 2011 (Beta-AFP) – Medjunarodna organizacija “Reporteri bez granica” (RSF) danas je osudila napad na dopisništvo Agencije Frans Pres (AFP) u Amanu, do kojeg je došlo u sredu, i izrazila nadu da rad AFP u Jordanu više neće biti ometan.

Desetak ljudi je u sredu napalo dopisništvo AFP u Amanu, uništavajući nameštaj posle protesta povodom vesti AFP o napadu na konvoj kralja Abdulaha II u Tafilehu, 180 kilometara južno od Amana.

Tu informaciju su opovrgli dvor, Vlada i uprava tog grada, uporišta višenedeljnih antirežimskih demonstracija.

RSF navodi u saopštenju da je do “napada (na AFP) došlo posle nekoliko pretnji direktorki dopisništva Randi Habib”.

“U telefonskom razgovoru mi je zapretheno da ćemo skupo platiti svoje ponašanje”, rekla je ona.

Habibi je podsetila da to “nije prvi put da je AFP predmet zastrašivanja”.

“Posle objavljivanja članka o korupciji medju beduinskim plemenima 9. februara.., palata je preduzela diskriminatorne mere protiv agencije (AFP)”, ukazao je RSF.

“Od tada novinari (AFP), za razliku od drugih medija i novinskih agencija, ne dobijaju na primer najave aktivnosti državnih organa, kao ni najave zvaničnih poseta ili izjave kralja”, piše u saopštenju.

Naglasivši da je AFP koji od 1970-ih godina radi u Jordanu, “dragocen izvor informacija”, RSF ističe da se nada “da više neće biti ometanja rada (te agencije)”.

šm

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.