Izložba "Naivno slikarstvo slovačke nacionalne manjine u Srbiji" prikazana u Beogradu

Ambasada Slovačke Republike u Srbiji prikazala je u Beogradu izložbu "Naivno slikarstvo slovačke nacionalne manjine u Srbiji". Na izložbi je prikazano ukupno 37 radova različitih slovačkih umetnika, koji predstavljaju najznačajnija dela naivnog slikarstva slovačke manjine iz Kovačice. Kovačicu su pre 220 godina (15. maja 1802) osnovali slovački doseljenici sa ciljem da čuvaju granicu između dva najveća svetska carstva u to vreme, Austrougarske i Osmanskog carstva.

Slovačka manjina naivnim slikarstvom čuva uspomenu na svoju pradomovinu. Tokom proteklih 100 godina Kovačica se pretvorila u svetsku metropolu naivnog slikarstva; njegovi slikari su izlagali u Madridu, Rimu, Lisabonu, Beču, Bratislavi.

Svečanom prijemu u Beogradu prisustvovao je veliki broj uglednih zvanica iz javnog i kulturnog života Srbije, kao i predstavnici diplomatskog kora. Među gostima su bili princeza Katarina i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i mnogi drugi.

Ambasador Slovačke Republike u Srbiji NJ.E. Fedor Rosoha dočekao je uvažene zvanice, kao i devojke i momci obučeni u slovačku narodnu nošnju.

Autor: Nadlanu.com/Rasejanje.info
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još