ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Smanjenje telesne težine ne pomaže gojaznim ženama da zatrudne

Ženama koje su gojazne i koje se bore da zatrudne, često se savetuje da smanje telesnu težinu, ali nova studija ne otkriva nikakve koristi od gubitka težine za plodnost.

Nasumično istraživanje na 379 žena sa gojaznošću i neobjašnjivom neplodnošću pokazalo je da intenzivne promene u načinu života koje su ih dovele do toga da izgube kilograme, nisu poboljšale njihove šanse za trudnoću i zdrav porođaj od jednostavnog povećanja fizičke aktivnosti bez gubitka težine, piše "Science daily".

- Decenijama smo znali da gojazne žene često imaju poteškoća da zatrudne - rekao je istraživač dr Daniel J. Hejsenleder iz Centra za istraživanje reprodukcije Univerziteta u Virdžiniji.

On dodaje da "iz tog razloga, mnogi lekari savetuju smanjenje telesne težine pre začeća. Međutim, postoji nekoliko studija koje su se bavile ovom temom upoređujući zdrav način života, odnosno vežbanje, sa vežbanjem uz gubitak kilograma".

Gojaznost i trudnoća

"FIT-PLESE" studija, sprovedena u devet akademskih medicinskih centara širom Virdžinije, podelila je učesnike u dve grupe, polovina žena je bila na intenzivnoj dijeti koristeći zamene za obrok, lekove i povećanu fizičku aktivnost.

Druga polovina je jednostavno povećala fizičku aktivnost bez pokušaja da smrša. Nakon završetka programa, obe grupe su dobile tri kruga standardnih tretmana za neplodnost.

Žene u programu mršavljenja su na kraju izgubile, u proseku, sedam odsto svoje telesne težine, dok su učesnice u grupi samo za vežbanje obično održavale svoju težinu. Ali, na kraju, nije bilo značajnih razlika između dve grupe u pogledu učestalosti zdravih porođaja.

Intenzivni program dijete je ponudio zdravstvene benefite za žene koje su ga završile. Pored gubitka kilograma, primetili su značajno smanjenje metaboličkog sindroma, grupe stanja koja povećavaju rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su dijabetes, moždani udar i bolesti srca.

Na osnovu svojih nalaza, dr Hejsenleder i njegovi saradnici zaključili su da program mršavljenja nije učinio žene plodnijim ili poboljšao ishod porođaja u poređenju sa jednostavnim vežbanjem. Oni primećuju da se zdravstvene prednosti gubitka težine možda neće prevesti u veće šanse za trudnoću.

- Gubitak težine je poboljšao metaboličko zdravlje kod ovih ispitanica. Nažalost, uočene promene nisu poboljšale plodnost - rekao je Hejsenleder.

On je dodao da "neplodnost u ovoj populaciji ostaje važno zdravstveno pitanje i zahtevaće dalje studije za rešavanje ovog problema u budućnosti".

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još