Beograd i Priština bez pisanih sporazuma

PRIŠTINA, 20. juna 2011. (Beta) - Prištinski dnevnik Koha ditore objavio je u ponedeljak da postoji mogućnost da u razgovorima predstavnika Kosova i Srbije ne budu potpisivani sporazumi, već da dogovore dve strane objavljuje predstavnik EU Robert Kuper.

Kako piše list, EU je želela da izadje u susret zahtevima Beograda da se ne potpisuju sporazumi, već da se o postignutim dogovorima "formulišu izjave".

"Pošto EU i Srbija ne priznaju Kosovo kao državu i kao subjekat koji može da potpiše sporazume, a sa druge strane Kosovo neće prihvatiti da u njegovo ime sporazum potpiše UNMIK, EU će na jednom papiru staviti pitanja oko kojih je dogovoreno rešenje, dok će se strane (Priština i Beograd) obavezati da ih ostvaruju", naveo je list.

Neimenovane zapadne diplomate su za dnevnik rekli da je šefica kosovske delegacije Edita Tahiri mnogo spremnija da prihvati predloge, nego šef beogradskog tima Borislav Stefanović.

"Često se dešava da gospodja Tahiri preuzima ličnu odgovornost, možda i imajući u vidu njenu političku funkciju i bliskost s premijerom Tačijem, dok gospodin Stefanović, iako se ponaša vrlo konstruktivno, u najvećem broju slučajeva kaže da treba da se konsultuje s Beogradom pre nego što nešto prihvati", kazao je izvor dnevnika.

U EU smatraju da je sada vreme da se vide prvi rezultati dijaloga u nekim "manje problematičnim temama" što bi pomoglo Srbiji da na jesen dobije status kandidata za EU i da se otvori put da se što brže otvori pitanje statusa severa Kosova, mahom naseljenog Srbima.

Pogledajte još