Potrebna podrška međunarodne zajednice

"Tražićemo od naših prijatelja iz međunarodne zajednice da pomognu trajno, transparentno i svima dostupno ostvarenje prava i rešenja", poručio je Cucić na javnom slušanju koje je u Skupštini Srbije organizovano povodom Međunarodnog dana izbeglica, 20. juna.

Cucić je napomenuo da je svoja prava ostvarilo 98 odsto izbeglih iz Bosne i Hercegovine, dok više od 500.000 Srba iz Hrvatske još čeka na ostvarenje imovinskih ili prava na isplatu penzija.

"Što se Hrvatske tiče problem je mnogo kompleksan. Navršava se 15 godina od početka pregovora, koji su u nekoliko navrata prekidani. Meni je drago da je medjunarodna zajednica prepoznala važnost ovih pitanja", kazao je Cučić.

Komesar za izbeglice je napomenuo da u Srbiji ima oko 74.000 hiljada osoba koje 20 godina od dolaska u Srbiju još imaju izbeglički status, a ima i više od 200.000 interno raseljenih sa Kosova. On je podsetio da je u kolektivnim izbegličkim centrima bilo smešteno oko 6.000 ljudi, a taj broj smanjen je za oko 2.000 hiljade. Do kraja godine predviđeno je zatvaranje 15 centara.

Beta

Pogledajte još