Gradnja mosta Zemun-Borča u drugoj polovini godine

"Verujem da će taj most postati model za uspešnu saradnju u oblasti infrastrukture i energetike", rekao je ambasador u ponedeljak na otvaranju Poslovnog foruma Srbija-Kina u Privrednoj komori Srbije, ali nije precizirao detalje o izgradnji.

Ugovor o izgradnji mosta Borča-Zemun, sredinom aprila prošle godine potpisali su gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, ministarka za NIP Verica Kalanović i zamenik predsednika kompanije Čajna roud end bridžis korporejš Lu Čan, kineske kompanije koja će graditi most.

Sredinom jula 2010. kamen-temeljac na zemunskoj strani mosta, u blizini novosadskog puta gde će prolaziti deo pristupnih saobraćajnica, položili su predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Vu Banguo.

Izgradnja mosta koštaće 170 miliona evra, od kojih je 85 odsto kredit kineske Eksim banka, sa kamatom od tri odsto, grejs periodom od pet godina i rokom otplate od 15 godina, dok će preostalih 15 procenata novca za gradnju obezbediti država Srbija i Grad Beograd.

BEOGRAD, 20. juna 2011. (Beta)

Pogledajte još