Skupština o finansiranju lokalne samouprave

0

Skupština Srbije nastaviće u utorak sednicu raspravom o amandmanima na izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave koje su predložili Ujedinjeni regioni Srbije (URS).

Podneto je oko 30 amandmana opozicionih, ali i stranaka vladajuće koalicije koje su u načelnoj raspravi najavile da će odlučiti kako će glasati tek pošto bude utvrđen konačan tekst predloga zakona.

Izmenama zakona o finansiranju lokalne samouprave predviđeno je da opštine umesto dosadašnjih 40 dobijaju 80 odsto sredstava od poreza na zarade.

Predviđeno je i uvođenje takozvanog transfera solidarnosti prema kojem Beograd ne bi dobijao transfer iz državnog budžeta, jer bi se on preusmeravao nerazvijenim opštinama.

Vladajuća Demokratska stranka podnela je amandmane kojima će se, prema rečima šefice poslaničke grupe ZES Nade Kolundžije, omogućiti da veći deo sredstava iz transfera solidarnosti pripadne najnerazvijenijim opštinama.

Amandmane su podnele i opozicione Srpska radikalna stranka, Srpska napredna stranka i Nova Srbija, dok Liberalno demokratska partija i Demokratska stranka Srbije smatraju da je zakon u osnovi loš te da se ne može poboljšati amandmanima.

Sve opozicione stranke su u načelnoj raspravi oštro kritikovale izmene zakona i najavile da neće podržati predlog URS-a.

BEOGRAD, 21. juna 2011. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.