Nemačka: Trijumf na SP 1966. - kao kletva za Engleze

BON, (Beta-Rojters) - Nekoliko dana pred početak Svetskog prvenstva u fudbalu, jedna nemačka dokumentarna emisija bavila se trijumfom Engleske na Svetskom prvenstvu 1966. godine i kontroverznim golom koji je tada postigao Džef Harst u finalu.
Kalan "3-sat" nazvao je pobedu od 4:2 - "kletvom" za Englesku, podsećajući na dva svetska prvenstva i tri evropska šampionata koja su osvojili Nemci u poslednjih 40 godina i na činjenicu da Englezi nisu bili šampioni još od 1966. godine.
Dokumentarac koji je emitovan  prikazao je fotografije i kompjutersku rekonstrukciju drugog gola Engleza Harsta, a trećeg gola Engleske na tom finalnom duelu s Nemačkom. Prema svemu tome, lopta tada nije prešla gol liniju.
U emisiji su takođe citirani igrači tadašnje Zapadne Nemačke, koji i danas žive u uverenju da to nije bio gol.Ozbiljnim glasom i tonom, kao da se utakmica igrala prošle nedelje, dokumentarac se bavio i biografijom ruskog linijskog sudije Tofika Bahramova, koji je tada pokazao da je Harst postigao gol.
Međutim, nemački gledaoci poslednji su se smejali. U emisiji su prikazani snimci izvođenja penala u utakmicama između Nemačke i Engleske na velikim takmičenjima posle 1966. godine. Svi su se završili porazom Engleza.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.