Veliki koncertni skandali u Beogradu

Obnovljena grupa "Bijelo dugme" je 29. jula 2005. godine svirala na beogradskom Hipodromu, privukavši oko 200.000 ljudi, a koncert, koji je trajao tri sata i okupio sva tri pevača ovog proslavljenog benda, bio je promašaj u zvučnom, organizacionom i bezbednosnom smislu.

Zvučnici su bili postavljeni tako da se muzika bolje čula u okolnim zgradama nego tamo gde je trebalo, u gradu je vladao saobraćajni krkljanac a prilaženje i napuštanje koncertnog prostora bila je višečasovna mora, pored ostalog i zato što je jedan od prilaza bio na železničkom prelazu, a publika je posle svirke morala da gazi i po nepreglednom moru đubreta na Hipodromu.

Skandal na Hipodromu bio je udarna vest medija u bivšoj Jugoslaviji, s obzirom na to da je Beograd bio poslednja stanica na regionalnoj turneji "Bijelog dugmeta".

Još jedan veliki skandal, ovog puta međunarodnih razmera, bilo je otkazivanje koncerta Hozea Karerasa (Jose Careras) čiji je nastup bio najavljen za 2. oktobar 2007. godine u Beogradskoj areni.

Događaj je organizovao Dragan Vujin koji je u rodnom Zrenjaninu bio poznat po fantomskim manifestacijama i prevarama publike i izvođača.

Vujin je u leto 2007. godine u tom gradu "organizovao" nikad održani "Roud Fest" sa veoma zvučnim imenima rok i pop muzike iz sveta kao što su "Motorhed" (Motorhead), "Metalika" (Metallica) i "Kalt" (The Cult), uz navodnu asistenciju organizatora legendarnog Vudstoka.

Pošto je tvorac Vudstoka Majkl Lang (Michael Lang) javno demantovao da ima bilo kakve veze sa "Roud festom" i Vujinom, manifestaciji je promenjeno ime u "Pjur 007", kao i lista učesnika, ali je sajt manifestacije prestao da radi jer administratori nisu bili plaćeni.

Vujin je potom najavio da ceo festival u izmenjenom terminu premešta na beogradsko Ušće, i to samo desetak dana pred koncert "Roling Stonsa" (The Rolling Stones), ali on nikada nije održan. Nije se saznalo koliko je ljudi kupilo ulaznice za ovu manifestaciju koju su mediji uredno najavili, ali koja kod nadležnih nije bila prijavljena.

Ubrzo, Vujin je najavio samostalni koncert jednog od nesuđenih učesnika "Purea 007", Hozea Karerasa u Beogradskoj areni, koji je potom otkazan "iz tehničkih razloga".

Kada su brojni posetioci zatražili da im se vrati novac od preskupih karata, usledilo je prebacivanje odgovornosti između Vujina i društva za distribuciju karata "Tiketlajn", a tržišna inspekcija u Beogradu je naterala "Tiketlajn" da isplati novac oštećenima.

Vujin je otada nedostupan javnosti, protiv njega je podneta krivična prijava, a afera je ođeknula u svetskim koncertnim krugovima.

Organizaciju naknadnog koncerta Hozea Karerasa preuzela je Beogradska arena.

Ejmi Vajnhaus je nastupila u subotu uveče ispod Beogradske tvrđave pred 20.000 ljudi, ali je izazvala buru negodovanja s obzirom da je, pod očiglednim uticajem psihoaktivnih supstanci, katastrofalno pevala, zaboravljala stihove i jedva uspevala da stoji.

Njen 70-minutni koncert u Beogradu, kojim je trebalo da počne njena evropska turneja, postao je vest koja je obišla svet, a ubrzo je saopšteno da britanska pevačica sa dugom istorijom problema sa drogom i alkoholom otkazuje nekoliko sledećih nastupa.

Reportaža: EJMI VAJNHAUS U BEOGRADU

Beta

Pogledajte još