Srbija će uspeti da odgovori na izazove

“To ne znači da će Srbija 12. oktobra, u trenutku kada se to mišljenje objavi, biti potpuno uredjena zemlja i da će se svi politički procesi koji su sada u toku uspešno okončati”, rekla je Delević u Skupštini Srbije na okruglom stolu o upravljanju krizama u EU.

Prema njenim rečima, mišljenje Evropske komisije zavisiće od toga šta je Srbija uspela da uradi i koliko posla je završeno u predvidjenom roku, kao i od utiska kojom brzinom će unutrašnje reforme biti nastavljene posle 12. oktobra.

Ona je ocenila da je za proces proširenja EU i za ceo region dobro okončanje pristupnih pregovora Hrvatske, ali da je izazov to što u tom trenutku nema nijedne zemlje regiona koja pregovara o ulasku u EU.

Govoreći o očekivanjima EU u pogledu ispunjenosti uslova za prijem novih članica, Delević je rekla da je za Srbiju najveći izazov da privuče pažnju kao neko ko može da uspostavi dinamiku unutrašnjeg reformskog procesa i doprinese stabilizaciji prilika u regionu. Skupština Srbije i Nacionalni demokratski institut.

BEOGRAD, 21. juna 2011. (Beta)