Polemika LDP i URS u Skupštini Srbije

0

Raspravu u Skupštini Srbije u utorak je obeležila polemika predsednika Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mladjana Dinkića i lidera Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomira Jovanovića o tome da li u budžetu ima dovoljno novca za sprovođenje decentralizacije koju je predložio URS.

Jovanović je u raspravi o amandmanima na izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave upitao Dinkića kako misli da “popuni rupu od 40 milijardi dinara u budžetu za 2012. godinu“.

“Kako ćete da spustite rashod od 40 milijardi? Kada je tako lako, pokažite nam. Nađite tih 40 milijardi i imaćete našu podršku”, rekao je Jovanović.

On je naveo da predlog URS nije decentralizacija, već “presipanje iz šupljeg u prazno”, i podsetio da su Fiskalni savet i Međunarodni monetarni fond kritikovali izmene zakona.

“Za ovaj zakon nemate većinu, ali imate većinu za opstanak vladajuće koalicije“, kazao je Jovanović.

Dinkić je odgovorio da novca za sprovođenje zakona ima, jer se od poreza na zarade naplati 110 milijardi dinara, i da URS predlaže samo to da se taj novac pravednije podeli.

“Taj novac postoji, on nije nepostojeći, mi samo predlažemo da duplo veća sredstva ostaju opštinama i gradovima”, rekao je Dinkić što, kako je naveo, neće ugroziti plate i penzije.

Dinkić je kazao da “po deseti put” sluša kritiku Jovanovića, da od kritike nema koristi i da je vreme da lider LDP-a predloži “nešto“.

BEOGRAD, 21. juna 2011. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.