Poslanici saglasni u vezi sa definisanjem imuniteta

BEOGRAD, 21. juna 2011. (Beta) - Poslanici Skupštine Srbije složili su se u utorak da bi trebalo jasno definisati imunitet nosilaca javnih funkcija i da imunitet ne sme da štiti poslanike od krivične ili bilo koje druge odgovornosti.

Lider Ujedinjenih regiona Srbije Mladjan Dinkić izjavio je da se zalaže za prihvatanje predloga Evropske komisije u vezi sa ukidanjem imuniteta nosilaca javnih funkcija, posebno kada se radi o narodnim poslanicima.

Poslanik Demokratske stranke Vlatko Ratković rekao je da imunitet ne treba da štiti nosioce javnih funkcija od odgovornosti za vršenje krivičnoh dela, prvenstveno onih koja se odnose na korupciju.

On je kazao da podržava inicijativu da se u skupštinskoj proceduri što pre nadje zakon kojim će se "kristalno jasno" definisati imunitet u odnosu na nosioce javnih funkcija.

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je da pitanje imuniteta treba formalizovati ne zato što je to zahtev EK već zbog toga što bi se kao pravilo parlamentarnog života sistematizovalo u okviru zakona i učinilo trajnim i nespornim.

Poslanica Srpske napredne stranke Jorgovanka Tabaković rekla je da bi poslanik trebalo da ima imunitet samo za slobodno izražavanje svog stava koji treba da bude korektan i istinit.

Pogledajte još