Brz ulazak Srbije u EU interes Nemačke

"Interes je Savezne Republike Nemačke da se Srbija na brz i dobar način približi Evropskoj uniji", rekao je Bajere na zajedničkoj konferenciji za novinare sa potpredsednikom Vlade Srbije Božidarom Đelićem.

On je rekao da je zadatak delegacije poslaničke grupe CDU/CSU koja boravi u dvodnevnoj poseti Beogradu, da se uveri u stanje i mere Srbije u približavanju EU.

Bajer je rekao da je opipljiv napredak u pregovorima Beograda i Prištine u interesu obe strane. "Izuzetno smo se obradovali kada smo uvideli da Srbija ima vrlo pragmatičan pristup u dijalogu sa Kosovom... Želeli smo da vidimo osetan napredak... za obe strane u dijalogu jer je u njihovom interesu da napredak bude vidan", rekao je Bajer.

On je istakao značaj dobrosusedstva i pohvalio posete predsednika Srbije Borisa Tadića susednim državama kao "hrabre poteze".

Đelić je izrazio očekivanje da EU neće postavljati nove uslove Srbiji na putu ka pridruživanju.

"Od Evrope očekujemo da se drži poznate formule da je možda stroga, ali pravedna, ...ali je veoma važno da ne postane nepravedna i da se ne uvode novi uslovi za gradjane Srbije na putu ka EU", rekao je Đelić.

BEOGRAD, 21. juna 2011. (Beta)

Pogledajte još