PREPOZNAJTE IH NA VREME: Koji su simptomi sunčanice i toplotnog udara?

Prilikom visokih temperatura, koje su iz godine u godinu sve više, mnogi ljudi rizikuju pri svakom neadekvatnom i nezaštićenom izlasku na sunce, da dobiju sunčanicu ili toplotni udar.

Sunčanica

Sunčanica nastaje izlaganjem glave, a posebno potiljka visokoj temperaturi, odnosno uticaju sunčeve toplote. Ukoliko nesmotreno izlažemo glavu uticaju sunca, temperatura u našoj glavi se znatno povećava. Telo će pokušati da rashladi mozak na taj način što će više hladne krvi upućivati u glavu. Time dolazi do proširenja krvnih sudova mozga i do naglog povećanja njegove zapremine, što uslovljava pojavu simptoma koji su jako slični potresu mozga i nisu nimalo bezazleni. Ozbiljni slučajevi sunčanice mogu se završiti nesvesticom, pa i komatoznim stanjem.

Simptomi sunčanice:

- glavobolja,
- suva koža,
- stalno povećanje telesne temperature,
- vrtoglavica,
- nemir,
- pospanost,
- povraćanje.

Ukoliko ne odreagujete na vreme na ove simptome, može doći do zujanja u ušima, poremećaja vida, pa i nesvestice.

Ukoliko osetite simptome, odmah je potrebno uraditi sledeće:

- sesti u hladovinu/ili u rashlađenu zatamnjenu prostoriju,
- raskomotite se,
- lagano se polivajte vodom ili stavljate hladne obloge na potiljak glave.

Zaštita od sunčanice

Može se sprečiti odevanjem koje je primereno klimatskim uslovima. Glavu treba zaštititi prozračnom kapom ili šeširom, a telo laganom i prozračnom odećom.

Toplotni udar

Poput sunčanice, do toplotnog udara može doći prilikom prevelikog izlaganja suncu. Toplotni udar nastaje kao rezultat, često naglog, prekomernog povećanja telesne temperature i nemogućnosti organizma da temperaturu održi u normalnim granicama. Obično se javlja kada je povećana vlažnost vazduha u vreme letnjih sparina, jer je u takvim uslovima otežano znojenje i prirodno hlađenje organizma.

Simptomi toplotnog udara:

- malaksalost,
- grčevi,
- glavobolja,
- vrtoglavica,
- žeđ,
- slabost.

U slučaju toplotnog udara, kao i kod sunčanice, mora se intervenisati i odmah početi sa rashlađivanjem. Potrebno je skloniti se u hladovinu, skinuti višak odeće i obilno se rashlađivati hladnom vodom. Istovremeno je potrebno odmah pozvati Hitnu pomoć.

Zaštita od toplotnog udara

Toplotni udar može se sprečiti odevanjem koje je primereno klimatskim uslovima. Glavu treba zaštititi prozračnom kapom ili šeširom, a telo laganom i prozračnom odećom.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još