Migracije Roma u zemlje EU mogu uticati na proširenje

On je na seminaru o socijalnom uključivanju Roma u Srbiji ocenio da može da dodje do odbijanja i umora od proširenja EU, ukoliko gradjani budu blisko povezivali pitanja migracija i proširenja.

Mirel je poručio Srbiji da mora da preduzme niz mera kako bi se Romi potpuno uključili u društvene tokove, a pre svega, u obrazovanje i kako ne bi odlazili iz zemlje.

"U tome ćete imati podršku EU", poručio je Mirel i naveo da se u svim evropskim zemljama Romi suočavaju sa diskriminacijom i da su u lošijem položaju u odnosu na većinsko stanovništvo, što je nedopustivo u 21. veku.

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Djelić je rekao da očekuje finansijsku podršku EU Srbiji za unapredjenje položaja Roma i njihov kvalitetniji život i da se na taj način iskaže i evropski karakter Srbije i podrška EU u rešavanju tih problema.

Djelić je istakao da se romska populacija u Srbiji suočava sa velikim problemima, da je oko 60 do 70 odsto njih nezaposleno, da imaju kraći životni vek i rano napuštaju školovanje.

BEOGRAD, 22. juna 2011. (Beta)

Pogledajte još