"Jugorendgen" traži kupca

Fabrika rendgen-aparata “Jugorendgen” iz Niša mogla bi uskoro da se suoči sa zatvaranjem, ukoliko se ne pojavi kupac spreman da investira u proizvodnju i izmiri minus od 21 miliona dinara. “Jugorendgen”, kažu u fabrici, ima obezbeđeno tržište za plasman robe, solidne tehničko-tehnološke potencijale i kadar koji još uvek nije pregazilo vreme. To je i dan-danas jedina fabrika rendgen cevi i rendgen-aparata na Balkanu. 

– Kada bi se javio kupac i “Jugorendgen” izašao iz blokade, sigurni smo da bismo uz malo investiranja opet postali značajna tačka na privrednoj mapi Srbije – tvrdi za “Pregled” direktor Perica Miladinović. – Mi i sada izvozimo aparate u Rusiju. Upravo ovih dana na isporuku čeka 12 gotovih proizvoda. Svojevremeno je “Jugorendgen” bez kompleksa sarađivao sa “Simensom” i ostvarivao s njim poslovno-tehničku saradnju u vrednosti od dva miliona maraka na godišnjem nivou. 

U to vreme zaposleni su bili na drugom mestu po primanjima u zemlji. Rendgen-aparati iz Niša izvozili su se na zapadno, ali pre svega na istočno, azijsko i afričko tržište. Preko 60 odsto niških rendgen-aparata i danas je u funkciji na klinikama širom Mađarske, Rumunije, Rusije, Kube… Pokušaj da se izađe iz blokade učinjen je 2005. godine, kada je s beogradskom firmom “Visaris” osnovana “JR digital”, koja je godinu dana kasnije na tržište izbacila dva digitalna aparata namenjena radiografiji.

(“Pregled”)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.