"Jugorendgen" traži kupca

Fabrika rendgen-aparata "Jugorendgen" iz Niša mogla bi uskoro da se suoči sa zatvaranjem, ukoliko se ne pojavi kupac spreman da investira u proizvodnju i izmiri minus od 21 miliona dinara. "Jugorendgen", kažu u fabrici, ima obezbeđeno tržište za plasman robe, solidne tehničko-tehnološke potencijale i kadar koji još uvek nije pregazilo vreme. To je i dan-danas jedina fabrika rendgen cevi i rendgen-aparata na Balkanu. 

- Kada bi se javio kupac i "Jugorendgen" izašao iz blokade, sigurni smo da bismo uz malo investiranja opet postali značajna tačka na privrednoj mapi Srbije - tvrdi za "Pregled" direktor Perica Miladinović. - Mi i sada izvozimo aparate u Rusiju. Upravo ovih dana na isporuku čeka 12 gotovih proizvoda. Svojevremeno je "Jugorendgen" bez kompleksa sarađivao sa "Simensom" i ostvarivao s njim poslovno-tehničku saradnju u vrednosti od dva miliona maraka na godišnjem nivou. 

U to vreme zaposleni su bili na drugom mestu po primanjima u zemlji. Rendgen-aparati iz Niša izvozili su se na zapadno, ali pre svega na istočno, azijsko i afričko tržište. Preko 60 odsto niških rendgen-aparata i danas je u funkciji na klinikama širom Mađarske, Rumunije, Rusije, Kube… Pokušaj da se izađe iz blokade učinjen je 2005. godine, kada je s beogradskom firmom "Visaris" osnovana "JR digital", koja je godinu dana kasnije na tržište izbacila dva digitalna aparata namenjena radiografiji.

("Pregled")

Pogledajte još