Mladić nije postavio advokate

Bivši komandant Vojske Republike Srpske optužen je za genocid u Srebrenici i još osam bosanskih opština; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje osoblja UN za taoce, 1992-95.

Upitan na redovnoj konferenciji za novinare u Hagu da li je Mladić zatražio da ga pregledaju lekari koje bi sam izabrao, predstavnik suda Petrov je odgovorio: "Takav zahtev do danas nismo dobili".

Na pitanje da li je Mladić imenovao advokate koji će ga braniti, a čije postavljanje Tribunal mora potvrditi, Petrov je precizirao da su zvaničnici sudskog sekretarijata obavili više razgovora sa Mladićem o tom pitanju. Mladić, medjutim, "još nije izabrao branioca", rekao je Petrov. Tribunal, po njegovim rečima, do sada nije dobio ni Mladićev zahtev da mu sud plaća branioce.

General Mladić biće 4. jula po drugi put izveden pred sudiju Tribunala kako bi se izjasnio o krivici po 11 tačaka optužnice. U dve tačke, Mladić je optužen za genocid u Srebrenici i još osam bosanskih opština, u ostalih devet na teret mu se stavljaju progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju, prisilno premeštanje, terorisanje, nezakoniti napade na civle i uzimanje talaca.

HAG, 22. juna 2011. (Beta)

Pogledajte još