Dosledna primena Dejtonskog sporazuma

BANJALUKA, 22. juna 2011. (Beta) - Predsednica Skupštine Srbije Slavica Djukić-Dejanović izjavila je u sredu u Banjaluci da Srbija zagovara doslednu i striktnu primenu Dejtonskog sporazuma, a da eventualne izmene ovog sporazuma moraju podržati tri naroda i dva entiteta u Bosni i Hercegovini.

Navodeći da poslanici u Skupštini Srbije sa velikom pažnjom prate sva dogadjanja u RS i u BiH, ona je konstatovala da parlament RS uspeva da se izbori s mnogim političkim i ekonomskim teškoćama, ali i onima koje "značajno zadiru u bezbednosne aspekte".

"Posebno imponuje vaša rešenost da istrajete na punoj primeni Dejtonskog sporazuma, te da se oduprete svim izmenama koje vam se nameću, a koje nisu rezultat dogovora tri naroda, odnosno dva entiteta", naglasila je Djukić-Dejanović u svom obraćanju poslanicima u Narodnoj skupštini RS.

Ona je pozdravila odustajanje RS od najavljenog referenduma o državnom Sudu i Tužilaštvu posle dogovora sa predstavnicima Evropske unije (EU) o početku strkturalnog dijaloga o reformi pravosudja u BiH, navodeći da je na taj način pokazana spremnost da se na državnom nivou razmotri rad pravosudnih organa.

Predsednica Skupštine Srbije poslanicima u Narodnoj skupštini RS obratila se na svečanoj sednici. Ona je prethodno razgovarala sa predsednikom parlamenta RS Igorom Radojičićem koji je istakao da je saradnja sa parlamentom Srbije prioritet za Narodnu skupštinu RS.

Pogledajte još