SAVETI STRUČNJAKA: Kako da bolje podnesemo vrućine?

Početak leta u Srbiji obeležile su tropske temperature zbog kojih je upaljen narandžasti meteoalarm. Povećan je broj intervencija ekipa Hitne pomoći, a ima i više povređivanja u kući i napolju, kao i više saobraćajnih nezgoda.

Doktorka Danijela Jevtić kaže da je povećan broj traumatizama, saobraćajnih nezgoda, kao i da, nažalost, imamo i fatalne ishode.

- Upozoravamo da toplota u sadejstvu sa alkoholom povećava neželjene efekte, dolazi do razdražljivosti, agresivnosti, a posle do uspavanosti, usporeno se reaguje, a sekunde spasavaju život. Molimo za punu pažnju, da rasteretimo organizam. Izbalansirana hrana, dosta voća, povrća, jogurta, žitarica, potrebno je da rasteretimo organizam od masnoća, da ga ne zatrpavamo belančevinama. Da izbegavamo veliku količinu kafe, veštačke zaslađivače, energetska pića - rekla je doktorka.

Napominje da treba uzimati hranu koja ima dosta tečnosti - lubenice, breskve, dinje, krastavac, celer...

- Potrebno je da ljudi sa sobom nose flašicu mineralne vode, nešto što je koncentrovan šećer, poput sušenog voća - rekla je doktorka.

Objašnjava i šta treba raditi ukoliko se neko onesvesti od vrućine.

- Stavite ga u horizontalan položaj sa podignutim potkolenicama da biste preusmerili tečnost od nogu. Rashladite ga, stavite ga u hlad, nadoknadite tečnost i pozovite 194 - rekla je doktorka Jevtić.

Kako ona kaže, mimo soli treba nadoknaditi i kalijum i magnezijum.

- Imamo povećan broj stomačnih infekcija, povraćanja, proliva. U tom smislu dobro je uzimati probiotike i vodite računa da se organizam ne preoptereti masnim, ništa masno, ništa slatko, prepečen hleb, pirinač na vodi, bareno povrće - izjavila je doktorka.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.