Kako visoke temperature utiču na zdravlje?

Kako sebi da olakšamo bitku koju vodimo sa nebopedivim protivnikom prirodom?

Uz ovakvu brojku, neadekvatna odeća, napor i nedovoljan unos tečnosti su kombinacija koja nikako nije preporučljiva. To gotovo svi znamo , ali kada dođe trenutak kada trebamo da odaberemo odevnu kombinaciju za danas, kada je temperatuta tek na 20 podeljku, mislimo da će nam biti ok I farmerkama. Čudno, ali negde oko 14 h,kada temperatura dostigne svoj maksimum, uvek se ispostavi da nam "teški" džins nije baš najbolji izbor.

Zato se dobro priremite kada uzlazite iz kuće.Obavezna je adekvatna odeća, prozirna I pamučna , šešir na glavi,lepeza ali i dobra zaštita kože od UV zračenja. Ono što je zaista neophodno je flašica vode. Da ne bi došlo do dehidracije, voda mora biti obogaćena elektrolitima( solima) I treba je uneti u potrebnim količinama. I mala deca znaju da je 2 litre dnevno idelana količina.

Za starije osobe visoke temperature su vrlo opasne, pa se preporučuje da vreme od 11 do 18 sati provedu u svojim domovima ili prostorijama koje su dobro hlađene. To nije vreme za šetnju!

Nekoliko saveta( a nije - Ne izlaziti napolje)
Nemojte piti alkohol ili pića s kofeinom jer oni ubrzavaju gubitak tečnosti iz organizma.
Ako vam je jako vruće, ohladite se (otvoriti prozor, uključiti klima uređaj...)
Ako se znojite više od proseka unesite I više tečnosti od 2 litre
Ograničite svoje vreme u toplim kupkama na najviše 15 minuta.
Ako uzimate tablete za poboljšanje raspoloženja, klonite se sunca.
Dete ne treba oblačiti u debelu odeću, jer znojne žlezde novorođenčati nisu dobro razvijene, pa deca ne podnose dobro vrućinu.
Izbegavajte naporne aktivnosti

Naučite da prepoznate znakove toplotnog udara I iscprljenosti.

Toplotna iscrpljenost - dolazi do postepenog razvoja slabosti, mučnine, jakog znojenja, pa čak I nesvestice.Koža je bledosiva I lepljiva, srce lupa usporeno, pritisak ima niske vrednosti. Leči se nadoknađivanjem tečnosti I soli.

Grčevi mišiča- nagli bolni grčevi mišića i spazam trbušnih mišića. Koža može biti vruća i suva ili pak ljepljiva i hladna . Leči se nadoknađivanjem soli.

Toplotni udar- najozbiljniji oblik oštećenja toplinom, počinje glavoboljom, slabošću i naglim gubitkom svesti. Koža je crvena, suva i vruća, puls je brz, a telesna temperatura je vrlo visoka. Leči se hlađenjem ledom i obaveznom hospitalizacijom.

Pogledajte još