Širenje EU na listi prioriteta Poljske

“Poljska bi tokom predsedavanja EU želela da ostvari najuspešniji scenario koji podrazumeva sporazum o pridruživanju sa Hrvatskom, početak razgovora sa Crnom Gorom i status kandidata za Srbiju”, kazao je Balcer novinarima u Centru za medjunarodne i bezbednosne poslove (ISAC) uoči poljskog predsedavanja EU.

Balcer je rekao da balkanske zemlje u procesu evropske integracije mogu da se ugledaju na Poljsku koja je, prema njegovim rečima, primer uspešne tranzicije.

Balcer je rekao da će spoljna politika Srbije morati da se uskladi sa spoljnom politikom drugih evropskih zemalja. Spoljna politika Srbije koja se ogleda u odnosima sa Rusijom i Kinom, predstavlja izuzetak i specifičan slučaj medju zemljama Zapadnog Balkana, rekao je Balcer, jedan od vodećih poljskih stručnjaka za Jugoistočnu Evropu.

Balcer je istakao da je jedan od važnijih uslova ulaska Srbije u EU dobri medjususedski odnosi i regionalna saradnja. “Izazovi sa kojima će Srbija morati da se suoči, jesu pomirenje sa Albanijom i BiH”, rekao je Balcer i dodao da će države poput Velike Britanije i Nemačke zahtevati od Srbije konstruktivan odnos prema Euleksu i BiH.

BEOGRAD, 22. juna 2011. (Beta)