Ljajić: Del Ponte otkriva imena jataka

BEOGRAD, 10. mart 2008. (FoNet) - Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je danas da će objavljivanje knjige bivšeg glavnog tužioca tog suda Karle del Ponte ugroziti napore Srbije na otkrivanju i hapšenju optuženika koji su u bekstvu.

Ljajić je, gostujući u emisiji "Kažiprst" radija B92, rekao da je pročitao pojedine delove knjige i da se tu pominju neke akcije koje su srpski organi izvodili, kao i imena jataka na koje se računalo da mogu da dovedu do haških optuženika.

Kako je istakao, lično mu ne smeta knjiga, ali nije momenat za njeno objavljivanje svega dva meseca otkako je Del Ponte napustila funkciju, jer je ona imala pristup stotinama hiljada dokumenata, razgovarala sa raznim ljudima i sada objašnjava detalje akcija.

"Neshvatljivo je da neko ko je obavljao tu dužnost objavi knjgu o svemu što se radilo... Šta će se desiti ako neko od nas objavi knjigu... To nije u redu", konstatovao je Ljajić.

U delovima rukopisa knjige koje je čitao, naglasio je Ljajić, ima i tačnih i netačnih stvari, a u haškom tribunalu su, kad im je rekao da je Del Ponte napisala knjigu, "bili šokirani".

Ljajić je rekao da se u Srbiji znalo da će Del Ponte napisati knjigu, jer je to bilo za očekivati, ali nisu pretpostavljali da će je ona objaviti sada, jer je to "mimo svakog diplomatskog protokola".

Pogledajte još