IDEALNA ZA LETNJE DANE: Lubenica - osveženje bogato vodom i mineralima

Poreklom sa afričkog kontinenta, na tlo Severne Amerike lubenica je stigla brodovima kojima su prevoženi robovi, a njeno seme je pronađeno u egipatskim grobnicama i drevnim libijskim naseljima pre više od 5.000 godina. Lubenica koju danas jedemo nije isto voće koje se nekada koristilo u afričkim kulturama, i evoluirala je, najverovatnije od južnoafričke dinje, koja je imala izuzetno dlakavu koru i prilično nejestivo "meso". Spada u povrće iz porodice bundeva, pored tikve, tikvica, krastavaca i bundeve, a idealna je kao letnje osveženje, prvenstveno zbog visokog sadržaja vode i vitamina C.

Zdrava hrana sa dosta vode i vitamina C

Lubenica spada u zdravu hranu sa dosta vode, a malo kalorija. Jedna šolja lubenice isečene na kockice sadrži 46 kalorija, 0,23 grama ukupne masnoće, 11,48 g ugljenih hidrata, 0,6 g dijetetskih vlakana, 0,93 g proteina, 9,42 g šećera, čak 139 g vode, 11 mg kalcijuma, 0,36 mg gvožđa, 170 mg kalijuma, 12,3 mg vitamina C, 865 međunarodnih jedinica vitamina A. Ova količina vitamina C je otprilike petina dnevnog preporučenog unosa, a važno je i to što sadrži dosta beta karotena, prirodnog oblika vitamina A. Treba, međutim, skrenuti pažnju na prisutan sadržaj šećera zbog čega se ne preporučuje dijabetičarima.

Kalijum za zdravije srce i bubrege

Sa 170 mg kalijuma u jednoj šolji, lubenica je jedna od ključnih namirnica za zdrav unos kalijuma koji je presudan u sprečavanju visokog krvnog pritiska. On takođe pomaže u procesu izlučivanja natrijuma iz ​​urina, i smanjuje napetost krvnih sudova.

Pored beta-karotena, lubenica sadrži još jedan karotenoid zvan likopen. Ova prirodna, "crvena" hemikalija prisutna je samo u sortama lubenica koje imaju crveno meso, budući da postoje i one sa žutim i narandžastim. Likopen je poznat po svojim potencijalnim pozitivnim efektima na povišeni krvni pritisak, a takođe može da pomogne u prevenciji bolesti srca.

Vitamini C i A bore se protiv infekcija i upala

Visok sadržaj ovih vitamina takođe je zaslužan što je lubenica stekla status zdrave hrane. Jedna preliminarna studija, rađena na pacovima, koja je objavljena u časopisu "Nutrition Research", pokazala je da lubenica može da poveća količinu antioksidanata u telu, koji se bore protiv upale, i može da smanji sadržaj lipida u krvi što utiče na manji rizik od srčanih bolesti. Potrebno je više istraživanja, ali ima indicija da je lubenica značajna pomoć iz prirode u borbi protiv upala, infekcija i za zdravlje srca.

Da li lubenica utiče na gubitak kilograma?

Iako lubenici nedostaju vlakna, u poređenju sa drugim voćem, poput jabuke i bobica, njen visok sadržaj vode će uticati na to da se osećate sito. Lubenica je posebno leti dobar izbor za užinu ili zdravu "grickalicu", bez obzira na to da li ste na dijeti, ili samo želite da održavate željenu težinu.

Međutim, kada je reč o gubitku kilograma, sama lubenica vam neće pomoći značajno. Važno je u ishranu dugoročno uključiti i drugo voće i povrće kako biste smanjili gomilanje kalorija i šećera, istovremeno povećavajući unos važnih hranljivih sastojaka. Takođe, trebalo bi da povedete računa i o kombinovanju namirnica. Ako rešite da sprovedete dijetu koja je bazirana samo na konzumiranju lubenice, izbacivanjem vode ćete privremeno izgubiti na težini, ali sve te kilograme ćete vratiti čim počnete da se hranite "na stari način".

Za zdraviju i lepšu kožu

Voda i antioksidanti svakako čine dobro telu, pa se to može reći i za kožu. Oni pomažu u zaštiti kože od slobodnih radikala koji dovode do prevremenih znakova starenja poput fleka i bora. Studija objavljena u avgustu 2015. godine u otkrila je da povećani unos vode može, pored ostalih prednosti, pomoći u poboljšanju hidratacije i elastičnosti kože.

Izvor: Eklinika.telegraf.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još