Marija Karan: Važno je imati san

U filmu “Sevdah za Karima”, Marija Karan je bila pred velikim izazovom, s obzirom na obilje scena nasilja, tuge, seksa i bola. U intervjuu za “Blic”, Marija o filmu koji se sada daje i u beogradskim bioskopima, kaže sledeće:

“Sevdah za Karima” je uzbudljiva savremena ljubavna noir priča, sa elementima socijalne i političke drame koja govori o grupi deminera koji se spremaju za odlazak u Irak u potrazi za boljom egzistencijom. Tema filma otvara i niz pitanja o novim generacijama i današnjoj Bosni i Hercegovini koji dramatično proživljavaju vreme i epohu “terora” nakon 11. septembra. Ono što kod nas nije poznato to je da je “Sevdah za Karima” premijerno otvorio takmičarski program “16. Sarajevo film festivala”, dok je na renomiranom međunarodnom filmskom festivalu u Mađarskoj dobio nagradu “European Culture Capitol Award 2010” .

Trejler: SEVDAH ZA KARIMA

Opisujući svoju heroinu Ivanu, kao “svedoka jednog konzervativnog tranzicionog zatucanog društva i sredine koja guši njene prijatelje”, Marija se osvrće i na svoje poimanje filozofije sevdaha koji je okosnica ovog filma:

Uvek sam mislila da sevdah znači uživanje ili neka vrsta lepog emotivnog transa, ali postoji tu i više od toga – čitava jedna filozofija. U filmu postoji divan dijalog između Ivane i Karima, gde se sevdah na najlepši mogući način opisuje, a istovremeno oni postaju deo jednog njihovog sevdaha. Za mene će značenje sevdaha uvek biti drago sećanje na rad i iskustvo na ovom filmu.

Pored kratke epizodne uloge u filmu “Obred” (The Rite), u kome joj je partner bio proslavljeni Entoni Hopkins (Anthony Hopkins), Marija je u Holivudu snimila i seriju “Tajni slučajevi” (Covert Affairs) gde u jedoj epizodi igra teniserku Nađu (video u nastavku). Takođe, Marija je snimila i film “Weapon” u kome joj je partner bio Žan-Klod Van Dam (Jean-Claude Van Damme), kojim je potpuno oduševljena.

Otkrivajući za “Blic” da već ima fanove koji je u Americi prepoznaju na ulici, Marija o tome kako je biti holivudska zvezda priča sledeće:

To su obični ljudi koji teže da žive normalno kao sav ostali svet, samo što svi znaju za njih i po tome je ovaj posao jedinstven.

Da nije imala snažan san, verovatno ne bi nikada ni stigla do Holivuda…

Važno je imati san. Dok ga vi sanjate i uspete da se probudite i ponovo usnite i vratite se svom snu, znači da ste na dobrom putu da budete srećni i zadovoljni.

U intervjuu za “Blic”, Marija nam još otkriva da su Srbi u Holivudu poznati “po sportu i sportistima”, kao i da ima dečka koji je Amerikanac, da nije iz sveta šou biznisa, kao i da joj brak nije stran pojam…

– Razmišljam, bilo bi lepo da se jednog dana, pored profesionalnog, ostvarim i na privatnom planu. Mislim da je to najlepša kombinacija.