ZAŠTITITE SVOJA STOPALA: Dvanaest trikova za udobno nošenje cipela na štiklu tokom celog dana

Potpetice čine da izgledate više, vitkije i samouverenije, a drugi vas podsvesno doživljavaju kao privlačnije, ali redovna upotreba cipela sa potpeticom može trajno oštetiti vaša stopala, pa čak i izazvati bol u kukovima i leđima i žene se često zbog ovih problema u potpunosti udaljavaju od ove vrste obuće.

Bilo da ih nosite svakodnevno ili jednom mesečno, postoji mnogo koraka koje možete preduzeti da zaštitite svoja stopala od potpetica i nastavite da nosite zapanjujuće cipele u godinama koje dolaze.

Veličina i oblik pete

Ako se borite sa bolom u prednjem delu stopala, obratite pažnju na vrstu potpetice koju često nosite. Iako tanke potpetice mogu izgledati veoma elegantno, to takođe dovodi do toga da se ogromna količina vaše težine gura u prednji deo vašeg stopala i na prste, što – tokom vremena – uzrokuje da se meka, prirodna podloga u vašim stopalima pokvari.

Možda ćete biti iznenađeni koliko malo smanjenje veličine pete može da utiče na udobnost. Odabir debljih potpetica ima sličan efekat.

Probajte zaobljene prste

Svačija stopala imaju drugačiji oblik i, nažalost, ne može svako da nosi šiljaste potpetice udobno i duže vreme. Kada jednom pređete na štikle sa zaobljenim prstima, bićete zapanjeni kolika je razlika u ukupnoj udobnosti cipela i da ih možete nositi skoro svakodnevno.

Kaiševi su vaši prijatelji!

Da li ste se ikada zapitali zašto su čizme sa potpeticom toliko udobnije od vaših štikli? Pa, to može imati neke veze sa podrškom koju vaše čizme pružaju vrhu vašeg stopala i skočnog zgloba.

Kaiševi na štiklama mogu postići sličan efekat, sprečavajući klizanje stopala i izazivanje trenja, kao i osiguravajući da vaša telesna težina nije fokusirana samo na prednji deo stopala.

Koža pre nego plastika

Iako bi moglo biti primamljivo kupiti jeftine cipele, ako su napravljene od sintetičkih materijala, malo je verovatno da će biti udobne, pošto plastični materijali ne oblikuju vaša stopala na isti način na koji to radi koža. Povrh toga, verovatnije je da će vam kožne cipele trajati mnogo duže od plastičnih i generalno su mnogo boljeg kvaliteta.

Jastučići

Ako imate česte bolove u podnožju stopala, uložite u silikonske metatarzalne jastučiće ili druge umetke za cipele kako biste svojim stopalima dali dodatnu podlogu u ovoj oblasti. Oni su odlični amortizeri i pomažu u očuvanju ili čak zameni prirodne podloge za stopala koju biste inače mogli izgubiti usled stalnog nošenja.

Ako vam je potrebno brzo rešenje, pokušajte da koristite uloške za menstruaciju. Iako nije najudobnije i samo je privremeno rešenje, možda ćete biti iznenađeni razlikom koju može da napravi! Jastučići za cipele mogu uzrokovati da vam cipele budu malo zategnutije nego inače, pa bi možda bilo vredno razmisliti o tome kada kupujete nove potpetice.

Razdrmajte ih

Kada prvi put kupite par cipela sa potpeticom, obavezno ih nosite kod kuće sa parom čarapa pre nego što izađete sa njima iz kuće. Nošenje čarapa dodaje sloj zaštite vašim stopalima, a koža će se na ovaj način više rastegnuti.

Ako postoje određena problematična područja, možda oko zgloba ili nožnog prsta koji su vam malo zategnuti, koristite fen na srednjoj brzini kako biste omogućili koži da postane mekša.

Hulahopke ili puder za bebe

Pokušajte da izbegnete nošenje potpetica bez čarapa i, ako ne možete, koristite puder za bebe kao zaštitni sloj i lubrikant. Puder za bebe je čudo za sprečavanje plikova i omogućava vašoj koži da klizi unutar cipela bez povlačenja. Povrh toga, upija svaki znoj i održava svež miris vaših stopala.

Isecite nokte na nogama!

Pre nego što obujete cipele na štikle, uverite se da su vam nokti na nogama podrezani. Ne samo da će ovo produžiti vek vaših čarapa, već će takođe, obezbediti da vaši nokti ne oštete ili poseku susedne prste.

Aktivirajte svoje telo

Pravilno držanje kada nosite potpetice može pomoći u smanjenju dugotrajnog oštećenja i bolova u zglobovima i mišićima. Hodanje u štiklama nije isto kao u ravnim cipelama - aktivirajte svoje jezgro, stanite uspravno, napravite manje korake i glatko se otkotrljajte od pete do vrhova prstiju.

Pokušajte da se uverite da su vam nožni prsti uvek usmereni pravo napred i izbegavajte da blokirate kolena između koraka - kolena uvek treba da budu mekana i blago savijena.

Hodajte stopalima u pravoj liniji, jedno stopalo ispred drugog, i dozvolite da vam kukovi prirodno njišu dok to radite. Možda bi bilo vredno da vežbate hodanje sa štiklama kod kuće jer se može osećati strano i neuravnoteženo, za početak.

Lepljenje prstiju na nogama

Ako osećate bol u podnožju kada nosite potpetice, pokušajte da spojite treći i četvrti prst! Nerv koji povezuje te nožne prste izaziva bol kada se na njega izvrši višak pritiska, a njihovo spajanje može sprečiti utrnulost, grčeve i ublažiti opterećenje nerva. Lepljenje nožnih prstiju može da bude veoma čudno i neobično, i nije za svakoga, ali može učiniti čuda u sprečavanju bolova.

Pravilo 2:1

Ako redovno nosite potpetice, pokušajte da ograničite učestalost nošenja potpetica. Nošenje ravnih i udobnih cipela svakog trećeg dana može sprečiti dugotrajno oštećenje stopala, omogućavajući stopalima da se oporave i dišu.

Istezanja i vežbe

Ako ne možete da sprečite nošenje potpetica, i dalje možete zaštititi svoje zglobove u celom telu istezanjem i jačanjem stopala, leđa i nogu. Opšta poboljšana snaga jezgra će vam omogućiti da bolje i ravnomernije hodate na cipelama, a jači gležnjevi mogu sprečiti saplitanje i nezgode. Probajte sledeća istezanja nakon dugog dana u štiklama:

- Ispružite listove povlačeći nožne prste prema sebi,
- Ispružite prednji deo stopala i potkolenice pokazujući prste,
- Ojačajte listove i stopala tako što ćete stajati na ivici stepenice, podizati se i spuštati,
- Prepletite prste na rukama i nogama da ih razdvojite i istegnete mišiće stopala.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još