Cena mosta 720 miliona

Drumski most "Sremska Rača" gradi se u čeličnoj konstrukciji i ima sandučasti presek.

Konzorcijumom kompanija "Intermost" (Srbija) − "Fresine" (Francuska) intenzivno gradi drumski most na reci Savi, u Sremskoj Rači, koji će spojiti Srbiju i Republiku Srpsku. Radovi na mostu traju neutvrđen broj dana, ali bi, prema ugovoru sa investitorom, trebalo da bude pušten u saobraćaj u junu 2008. godine. 

Ostali parametri mosta "Sremska Rača" sasvim su pouzdani − koštaće 720 miliona dinara, biće dugačak 400, a širok 6,6 metara, plus dve pešačke staze od tri metra. 

- Drumski most "Sremska Rača" gradi se u čeličnoj konstrukciji i ima sandučasti presek - kaže Boža Dutina, direktor gradilišta. - U most će biti ugrađeno 2.000 tona čelične konstrukcije, koja se u segmentima, delovima doprema železnicom do našeg montažnog placa. Tu se segmenti skidaju uz pomoć portalnog krana, nosivosti 20 tona, raspon 36 metara, zavaruju i onda specijalnim tehnološkim postupkom montiraju. Odabrali smo tehnologiju podužnog prevlačenja, a to znači da se konstrukcija montira na obali i onda gura preko reke. Na ovaj način izbegava se zavarivanje iznad vode, što je najteže kod mostova velikih raspona. Najteža je sama montaža iznad reke. Potrebne su moćne plovne dizalice i ljudi obučeni za rad na visini. Drugačiji su uslovi rada. 

Mi smo se, znači, opredelili za drugačiju tehnologiju, po kojoj se konstrukcija montira na obali, tu se sve zavaruje i onda se gura  tim našim presama, odnosno, vrši se naguravanja iliti podužno prevlačenje. Za taj postupak potrebne su odgovarajuće prese za potiskivanje, koje ne moraju da budu mnogo jake, pošto je u pitanju klizanje. To znači da imamo klizače koji se sastoje iz prohrom limova i teflona koji klizi preko njih − koeficijent trenja je tri-ćetiri procenta, tako da je za tih 2.000 tona potrebno 50 tona horizontalne sile na kraju prevlačenja. Inače, novi drumski most oslanja se na iste stubove kao i železnički, čiji su stubovi izgrađeni još 1938. godine i imaju razmake od po 125 metara od obala, dok je raspon iznad vodnog puta − 150 metara. 

Novi drumski most imaće širinu za klasični magistaralni put, dve saobraćajne trake, ukupne širina 6,6 metara, što obezbeđuje nesmetano mimoilaženje teških kamiona i šlepera. Novi most će biti nešto iznad postojećeg (železničkog) mosta, mada će prilazi biti na istoj niveleti. Novi most će u sredini imati nadvišenje, zbog očuvanja plovnog profila, pošto je kolovoz na gornjem pojasu, dok je na postojećem (železničkom) mostu na donjem. Na gradilištu je svakodnevno 60 − 70 radnika, koji rade svaki dan, a to znači i subotom, i nedeljom, i praznikom.

("Pregled")

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.