Kina: I dalje jedno dete po porodici

PEKING, 10. mart 2008. (FoNet) - Politika „jedna porodica – jedno dete“, u cilju kontrolisanja nataliteta, uvedena 1970-ih godina, neće biti promenjena ni u narednih deset godina, izjavio je danas kineski ministar za planiranje porodice Đan Vejcin.

Dozvola za rađanje dvoje i više dece po porodici dovela bi do „ozbiljnih problema u socijalnom i ekonomskom razvoju“ zemlje, rekao je Vejcin i izneo uveravanja da će Peking ponovo razmotriti ukidanje politike „jedna porodica – jedno dete“ čim natalitet krene u opadanje.

Danas je građanima Kine zabranjeno da imaju više od jednog deteta po porodici. Stanovnici sela opredeljuju se i za drugo dete, ali pod određenim okolnostima.

O mogućem ukidanju drastičnih mera kontrole rađanja počelo se govoriti krajem januara 2008. godine. Ministarstvo za planiranje porodice obećalo je da će preispitati važeća pravila, ali nakon nedelju dana istraživanja i konsultacija odlučeno je da se politika „jedna porodica – jedno dete“ ne menja.

Procenjuje se da Kina ima 1,3 milijarde stanovnika. Prema podacima izdanja China Daily, da nije bilo stroge kontrole nataliteta, Kineza bi bilo oko 1,7 milijardi. Pri tome, godišnji priraštaj stanovništva iznosi 0,6 procenata, a po oceni Državnog departmenta SAD, broj Kineza će do 2050. godine premašiti milijardu i po ljudi.

Pogledajte još