Bivši vlasnici traže zamenu za oduzetu imovinu

BEOGRAD, 25. juna 2011. (Beta) - Vraćanje imovine slične vrednosti umesto one koja je oduzeta, odnosno realna supstitucija, treba da bude jedno od rešenja u budućem zakonu o restituciji, ocenili su stručnjaci i predstavnici oštećenih gradjana.

Bivši ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Srbije Milan Parivodić, koji je imao uvid u radnu verziju nacrta zakona, kazao je agenciji Beta da je supstitucija neophodna "kako bi država izašla iz moralne dubioze".

On je ukazao da zakon nije donet ni nakon deset godina od demokratskih promena, a u medjuvremenu je veliki deo imovine prodat.

"Supstitucija je način da se obeštete bivši vlasnici, ali i ljudi koji su kupili imovinu i samim tim imaju stečena prava. Zato je taj metod, uz vraćanje imovine u izvornom obliku, neophodan, a nije predvidjen radnom verzijom", rekao je Parivodić.

I koordinator Mreže za restituciju Mile Antić je rekao Beti da bi za bivše vlasnike bila neprihvatljivo da se usvoji zakon koji neće predvidjati obeštećenje zamenom potraživane imovine nekom drugom imovinom približne vrednosti.

Pogledajte još