TRENERI OTKRILI: Koje doba dana je najbolje za vežbanje?

U danu punom obaveza često ne nalazimo dovoljno vremena za ono što je najvažnije, a to je naše zdravlje.

Vežbanje je jedno od sredstava za postizanje zdravog tela i duha, a ponekad nam je teško da odredimo u koji deo dana bismo mogli da ubacimo i fizičku aktivnost.

Da li postoji najbolje doba dana za vežbanje?

Većina trenera će vam reći da zavisi od toga šta odgovara vašoj rutini i šta vam omogućava da budete dosledni u treniranju.

Ako trenirate rano ujutru, probudićete se uz sunce, a biće i manja verovatnoća da ćete tokom dana pronaći izgovore i da nećete stići da trenirate zbog obaveza.

Jutarnji trening može da postavi dobar ritam za dan, dovodeći vas u pozitivno raspoloženje i oslobađajući veče za druge životne aktivnosti.

Ako niste ranoranioci, nemojte se prisiljavati na jutarnji trening

Razmislite kada ste najenergičniji i vežbajte u skladu sa svojim mogućnostima i potrebama. Takođe je važno da razmislite o vrsti treninga koji ćete odraditi.

Prema istraživanju objavljenom u "Journal of Strength and Conditioning Research", snaga i fleksibilnost dostižu vrhunac tokom kasnog poslepodneva. Izveštaji takođe ukazuju na to da dosledna jutarnja rutina tera vaše telo da se prilagodi i deluje na sličnim nivoima kao i poslepodne.

Ako otkrijete da želite da postanete ranoranilac, postoji nada

Razmislite o uspostavljanju dobre dnevne rutine, doslednog vremena buđenja i vremena odlaska u krevet. Pobrinite se da praktikujete dobru higijenu sna izbegavanjem unosa kofeina, večernjim opuštanjem i izbegavanjem uređaja, poput mobilnih telefona i računara.

Postepeno dođite do željenog vremena buđenja i, dok to činite, malo po malo dodajte i naviku vežbanja.

Počnite s nečim laganim poput joge ili pilatesa, a zatim postepeno povećavajte intenzitet vežbanja kako se prilagođavate novom rasporedu spavanja i rutini buđenja, piše "Women’s Health".

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.