DAR PRIRODE: Sedam lekovitih svojstava leblebije

Leblebija je mahunarka koja se u istočnjačkoj kulturi koristi u lekovite svrhe. Ima mnogo imena, možete je pronaći i pod nazivom slanutak, naut, ceci i slani pasulj.

Šta je leblebija?

Leblebija (cicer arietinum) je vrsta biljke iz familije bobova. Ona je mahunarka čije seme je najsličnije semenu soje ili sušenom grašku. Postoje dve sorte leblebije, a to su desi i kabuli. Sortu desi karakteriše sitnije zrno, tamnobraon bolje, dok kabuli ima krupnije zrno svetlo braon boje.

Za koju god od ove dve vrste leblebije se odlučite, nećete pogrešti. Ova mahunarka je prebogata proteinima i vlakinima, a kao prateći elemeti su vitamini i minerali za koje nauka ima dokaze da su od krucijalne važnosti za naše zdravlje.

Svi koji je koriste u kulinarstvu, praveći veoma ukusna i pikantna jela su upoznati sa vrlo važnom činjenicom, da se mlada leblebija ne koristi. Mlada leblebija sadrži visok sadržaj jabučne i oksalne kiseline, koje mogu izazvati ozbiljne poremećaje u organizmu. Zato koristimo plodove isključivo zrele biljke!

Sastav i hranljiva vrednost leblebije

Kada je reč o biohemijskom sastavu leblebije, osušeno zrno ove mahunarke sadrži 23% belančevina, 53% ugljenih hidrata, 4-5% biljnog ulja, 3-5% celuloze i 3% mineralnih materija.

Jedna šolja ove namirnice vam takođe obezbeđuje 50% dnevne potrebe organizma za kalijumom, 2% za vitaminom A, 13% za vitaminom C, 69% za gvožđem, 55% za vitaminom B6 i 57% za magnezijumom. Pored svega toga, leblebija sadrži i vitamin K, folate, fosfor, cink, bakar, mangan, kolin i selenijum.

Leblebija je zasigurno jedan od najboljih izvora proteina, vlakana, B6 vitamina, gvožđa i magnezijuma za vegane i sve one koji su alergični na gluten. Leblebija je bogata i esencijalnim amino-kiselinama koje telo nije u mogućnosti da stvori samo, kakav je slučaj sa neesencijalnim aminokiselinama. Većina namirnica koje nisu životinjskog porekla imaju nedoststak aminokiseline metionina, dok celovitim žitaricama nedostaje lisina i zato, da biste dobili ceo paket aminokiselina kombinujte leblebiju sa celovitim žitaricama.

Leblebija je veoma dobar izvor gvožđa, čak i kuvana leblebija sadrži duplo više gvožđa od jednake količine mesa. Količina kalcijuma u leblebiji je takođe visoka i udružena je s belančevinama koje povećavaju njegovu apsorbciju. Ako su u obroku zastupljene i žitarice, takav obrok ima potpuni sastav potrebnih aminokiselina. Leblebija ima nizak glikemijski indeks.

Novija istraživanja, koja su obuhvatila 19 različitih kultivisanih sorti uzgajenih u stakleniku, pokazala su da je i lišće leblebije isto tako vredno pažnje, jer sadrži osim vitamina i značajnu količinu nekih minerala, pa tako može parirati kupusu i spanaću.

Sadržaj kalcijuma, magnezijuma i kalijuma u lišću leblebije veći je nego u spanaću i kupusu dok je sadržaj gvožđa, cinka i bakra približno jednak.

Rezultati ovog istraživanja mogli bi imati veliku važnost za zemlje gde se leblebija i uzgaja, a to su pre svega Indija, Srednji istok i Srednja Evropa. U tim je zemljama često zabeležen i manjak određenih namirnica u ishrani, pa bi lišće leblebije moglo biti odličan alternativni izor.

Lekovita svojstva leblebije

U borbi protiv dijabetesa

Istraživanja su pokazala da dijabetičari tipa 1 koji često konzumiraju namirnice bogate vlaknima imaju snižen nivo glukoze, a kod dijabetičara tipa 2 se može poboljšati nivo šećera u krvi, lipida i insulina. Stručnjaci preporučuju 21-25 g dijetalnih vlakana dnevno za žene i 30-38 g za muškarce.

Čuva zdravlje kostiju

Gvožđe, fosfati, kalcijum, magnezijum, mangan, cink i vitamin K koji se nalaze u leblebiji doprinose zdravlju i jačini kostiju. Ipak treba biti oprezan kad su u pitanju ovi minerali jer previše fosfora, a premalo kalcijuma može rezultirati slabljenjem kostiju.

Snižava krvni pritisak

Jedna od najvažnijih promena koje treba da usvojite da biste snizili pritisak jeste da jedete namirnice koje su siromašne natrijumom, a upravo takva je leblebija. Pored toga, tu je kalijum koji je jednako važan za normalizaciju krvnog pritiska.

Čuva srce

Kombinacija vlakana, kalijuma, vitamina C i B6, kao i manjak holesterola je odlična za održavanje zdravlja srca.

Reguliše probavu

Leblebija poboljšava probavu i odličan je prirodni lek za lečenje zatvora i poboljšanje opšteg zdravlja digestivnog trakta.

Drži holesterol pod kontrolom

Redovnom konzumacijom leblebije, prirodnim putem snižavate loš holesterol, pokazala su brojna istraživanja.

Čisti organizam

Leblebija sadrži jedno veoma korisno svojstvo, izbacuje sulfate, štetna jedinjenja, koje nalazimo u konzervisanoj i prerađenoj hrani. Da stvar bude još bolja, to može da obavi u roku od 24 sata!

Leblebija u ishrani

Leblebija je dostupna tokom cele godine, tako da u svim prodavnicama zdrave hrane je možete pronaći po pristupačnim cenama. Pri tom je možete koristiti na raznorazne načine. Ako vas mrzi da pravite neko jelo, možete je grickati poput kokica. Ukus leblebije je neutralan, po strukturi puterast. Brzo će vas učiniti sitim. Zbog neutralnog ukusa možete je kombinovati i sa slanim i sa slatkim namirnicama.

Izvor: Čajeviza.com
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još