Titov štit izlazi iz trezora ?

SPLIT, 11. mart 2008. (FoNet) - Srebrni štit Josipa Broza Tita, koji je 31 godinu dodeljivan pobednicima Sinjske alke, posle 17 godina ležanja u trezoru Splitske banke u Sinju mogao bi izaći na svetlo dana i biti postavljen u zbirci u Alkarskim dvorima, koji treba da budu izgrađeni sledeće godine, piše Slobodna Dalmacija.

Svoju ulogu taj desetlećima alkarima najdraži trofej poslednji put je odigrao 1990. godine kada ga je pobedniku Alke Jošku Mariću uručio predsednik tadašnje Socijalističke Republike Hrvatske Franjo Tuđman.

Pošto je potom nastupilo vreme u kojme je bilo politički profitabilno što crnje govoriti o svemu iz bivše države, osobito o Brozu, tako je i alkare zahvatila amnezija o Titovom srebrnom štitu, ukazuje list.

Na molbu Viteškog alkarskog društva Tito je 1959. godine postao prvi zvanični pokrovitelj u istoriji Alke, a tim povodom on je naložio da se izradi srebrni štit koji je definisan kao prelazni trofej koji se svake godine uručuje pobedniku.

Štit, težak 30 kilograma i promera 60 centimetara, izliven je od čistog srebra iz Trepče u zagrebačkoj Akademiji likovnih umetnosti, na reljefu su prikazani alkari na konjima, dok su na njegovoj zadnjoj strani štita upisivana imena pobednika.

Pogledajte još