Oriće se Arena

Na najvećem festivalu zabavne muzike u Srbiji, "Beovizija 2008", izabran je predstavnik za Pesmu Evrovizije. Najviše glasova publike (8.653) i maksimalnih 12 poena žirija dobila je Jelena Tomašević s pesmom "Oro", koju je napisao Željko Joksimović. Jelenu ćemo slušati u Beogradskoj areni, 24. maja

Pred prepunom salom Sava centra, što prve večeri nije bio slučaj, pored Jelene Tomašević na impozantnoj bini predstavilo se još devet takmičara koji su, zahvaljujući žiriju i SMS glasovima publike, izborili svoje mesto u finalu. Po mnogima, najzapaženiji nastup imala je Cveta Majtanović i "Studio Alektik". U ljubičastim haljinama i "martinkama" predstavile su novo lice alternativno-ekstravagantne muzičke scene. Energija električnog kvarteta i glas prvog srpskog "idola" bili su, moram priznati, odličan spoj.

Pobednica Jelena Tomašević ubedljivo je trijumfovala, nadmašivši drugoplasirane Aleksu Jelića i Anu Štajdohar s pesmom “Beli jablan”, kao i trećeplasirane i, kako se šuškalo, jedne od najvećih favorita - grupu "Bjuti kvins" s pesmom “Zavet”.

U revijalnom delu, u pauzi za glasanje, kao i prve večeri dodeljene su godišnje nagrade najboljima. Titulu zvezde godine ponela je Marija Šerifović, prošlogodišnja pobednica Beovizije i Evrovizije. Na bini se pojavila u svom fazonu - muškom odelu i sportskim patikama. Pevajući pesmu "Bez tebe ja", Marija je upirala prstom u sada već bivšeg menadžera Sašu Mirkovića, koji je demonstrativno napustio salu. Za pesmu godine, a kako i ne bi, proglašena je "Molitva", najzaslužnija što je naša zemlja domaćin jednog ovako popularnog takmičenja.

Za izuzetnu humanost nagradu "Veliko srce" dobio je duet Jellena i Ivan Plavšić. Koncert godine imala je grupe "Rolingstons", a najuspešniji organizator bio je "Music Star Production". Ana Stanić je mini nastupom najavila novi album i ponela statuu za specijalni doprinos u pop muzici. Najzapaženiji singl je “Dobro moje” Nataše Bekvalac, pop grupa godine su "Neverne bebe", najbolji album “Zavičaj” Zdravka Čolića, najbolja balada je “Čuvam te” Aleksandre Radović, a najuspešnija koncertna turneja Željka Samardžića.

- Imam malo mozga, samo dva grama, ceo život živim uz pomoć reklama – ovako se obratio dobitnik nagrade "Duško Trifunovića" za posebni doprinos muzici Bora Đorđević. Niko nije ni sumnjao da će skoro pred kraj manifestacije doći do pravog skandala. Kada su voditelji pročitali da je, po oceni žirija, najboljim tekstom proglašen “U život kockam se” grupe "Zana", na bini se odjednom pojavila Jelena Galonić, koja je svoju nagradu poklonila žiriju. Uz obrazloženje da oni znaju zašto. Voditelji i publika ostali su na trenutak nemi.

Pored skandala, nezadovoljnih menadžera, publike i izvođača, potpuno u senci ostao je izbor za voditeljski par Evrovizije. Sada već sigurno, Jovani Janković I Željku Joksimoviću, od 20. do 24. maja, pomagaće Kristina Radenković i Branislav Katić.

Jelena Tomašević je rodom iz Kragujevca. Kao mala učestvovala je i pobeđivala na mnogim dečjim festivalima. U medijima se prvi put pojavila kao takmičar muzičkog kviza "3K dur", gde je i pobedila. Pevala je prateće vokale Vladi Georgijevu i bila gost na albumu grupe "Biber", s pesmama “Gde si bilo, jare moje” i “Čije je ono devojče”. Učestvovala je u filmu “Ivkova slava”, na Beoviziji 2005, je pobedila, ali je na Evropjesmi osvojila drugo mesto, iza prvoplasirane grupe “No name”. Trenutno studira engleski jezik i književnost i priprema se za Arenu, kako bi se celom svetu predstavila u što boljem svetlu.

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još