Uz sporazum KEK lakše može da pristupi Kosovu

Priština, 26 juna 2011 (Beta) - Eventualni sporazum izmedju Prištine i Beograda u oblasti energetike može pomoći Elektroenergetskoj korporaciji Kosova (KEK) da pristupi severnom delu Kosova, po prvi put od 1999. godine, piše nedeljno izdanje "Koha Ditore".

Šef delegacije Prištine u pregovorima s Beogradom Edita Tahiri je rekla za prištinski dnevnik da će "jedna od tačaka sporazuma sa Srbijom biti i normalizacija plaćanja potrošene energije KEK-u u severnom delu Kosova".

"Sporazum će omogućiti KEK-u pristup kod onih potrošaca koji nisu vršili svoje obaveze do sada. Ovaj sporazum predvidja plan normalizacije plaćanja za od strane jednog dela srpskih potrošaca koji uzimaju struju od KEK-a, ali je ne plaćaju", rekla je Tahirijeva.

Direktor KEK-a Arben Djukaj je rekao da je korporacija već pripremila operativni plan za čitanje brojila u severnom delu Kosova.

"Mi smo odavno pripremili operativni plan za pristup u severnom delu Kosova, ali nismo mogli da ga realizujemo zbog bezbednosnih razloga. U trenutku kada budemo imali podršku od strane bezbednosnih snaga, mi ćemo sprovoditi plan, jer do sada nije bilo bezbednost za naše radnike", rekao je Djukaj i dodao da će u ovom slučaju "KEK tretirati ovaj deo kao i svaki drugi deo Kosova".

Kako je kazao, pristup u severnom delu Kosova podrazumeva eliminisanje gubitaka za KEK, ali i mogućnost da se gradjanima pruže bolje usluge.

Pogledajte još