ELIMINIŠU VIŠAK SEBUMA I NEGUJU KOŽU GLAVE: Prirodni proizvodi od kojih se kosa manje masti

Ako vam se kosa često masti i same znate koliko je iritantno prati je često. Ako se na to doda činjenica da svako pranje moramo uklopiti u planove koje imamo, frustracija postaje još veća. Masna kosa, osim estetskog problema, predstavlja idealno mesto za razmnožavanje bakterija i gljivica.

Da biste rešile ovaj problem, probajte prvo sa prirodnim sastojcima koje sigurno imate u kuhinji. Ukoliko imate određeni zdravstveni problem, posavetujte se sa svojim lekarom pre nanošenja.

1. Aloe vera

Aloe vera je biljka koja poseduje izuzetna antibakterijska i antigljivična svojstva. Glavni je sastojak mnogih preparata u kozmetičkoj industriji sa razlogom. Ona uspešno kontroliše prekomerno lučenje masti, dok istovremeno obezbeđuje hidrataciju.

Dve kašike gela aloe vere, kašiku limunovog soka i vode pomešati i sjediniti. Potom naneti na kosu i ostaviti da odstoji 20-30 minuta. Poželjno je masku koristiti tri puta nedeljno.

2. Jabukovo sirće

Visok procenat sirćetne kiseline može efikasno uravnotežiti pH vlasišta i kontrolu prekomerne proizvodnje sebuma. Jabukovo sirće pruža potrebnu hidrataciju, a poseduje i antibakterijska svojstva što pomaže kosi da dugo ostane čista.

U jednu šoljicu vode dodati tri kašike jabukovog sirćeta. Naneti na kosu i odstaviti da odstoji 20-30 minuta. Nakon toga, kosu oprati blagim šamponom. I ovu masku poželjno je da koristite tri puta nedeljno.

3. Sok od limuna

Limunov sok osim što se koristi kod regulacije viška masnoće, efikasan je i u eliminisanju peruti i drugih sličnih problema povezanih sa razmnožavanjem bakterija. Pomaže u regulaciji rada lojnih žlezda.

Iscedite tri limuna i pomešajte sa dve šoljice vode. Operite kosu i dobro isperite, a potom nanesite smesu od limuna. Ostavite da deluje 5 minuta, a potom isperite. Poželjno je nanositi masku tri puta sedmično.

4. Soda bikarbona

Neizostavni dodatak mnogih prirodnih sredstava za čišćenje, podjednako je učinkovita i kada je problem masne kose u pitanju.

Dovoljno je da pomešate pola šoljice sode bikarbone i jednu i po šoljicu vode. Nanesite smesu na kosu, a potom ostavite da odstoji 5-10 minuta. Nakon toga, operite kosu toplom vodom. Poželjno je koristiti tri puta nedeljno.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još