ČUVAR ZDRAVLJA: Tri benefita konzumiranja indijskog oraha

Različitim hranjivim materijama bogati su orah, lešnik, pistaći, ali za indijski orah kažu da je prava riznica zdravlja.

Nutricionisti tvde da je jedna od najkorisnijih funkcija koje indijski orah ima na zdravlje, ta što sprečava razmnožavanje slobodnih radikala koji su krivi za brz razvoj malignih bolesti i procese starenja.

Bogat je vitaminima A, B2 i B1, gvožđem, selenom, palmitoleinskom i oleinskom kiselinom, aminokiselinom triptofan, te još nizom belančevina i korisnih minerala.

Dobro je poznato da hrana može da uspori starenje organizma, i da se na licu ogleda ono što jedemo. Lekari savetuju da nakon 50. godine u svoj jelovnik obavezno uvrstite koštunjavo voće, jer osim što održava kožu mladom, normalizuje probleme sa spavanjem kod žena u menopauzi.

A kako utiče na naš organizam?

Smanjuje krvni pritisak

Redovna konzumacija indijskog oraha povezana je sa nižim vrednostima krvnog pritiska, govore rezultati studije koja je objavljenja u časopisu "Current Developments in Nutrition". Uključivanje indijskog oraha u ishranu može poboljšati vrednosti gornjeg i donjeg krvnog pritiska, ali i smanjiti nivo triglicerida.

Smanjuje nivo holesterola

Ako jedete indijski orah svakog dana umesto užine sa visokim sadržajem ugljenih hidrata, utičete na smanjenje nivoa holesterola u krvi. Važno je da znate da je od 60 do 100 grama ovog ploda nedeljno (ili od 5 do 8 plodova na dan) dovoljno da izvučete benefite iz njega.

Reguliše nivo šećera u krvi

Indijski orah sadrži nezasićene masne kiseline koje blagotvorno utiču i na nivo šećera u krvi. Doprinosi i snižavanju nivoa triglicerida i štiti organizam od daljih komplikacija povezanih s visokim nivoom šećera i holesterola. Svakodnevnim konzumiranjem indijskog oraha znatno se smanjuje rizik od pojave dijabetesa tipa 2.

Izvor: Lepaisrećna.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još