Narod opet − na proveri

Rok za održavanje parlamentarnih izbora u slučaju raspuštanja Skupštine je između 45 i 60 dana, što znači da se izbori mogu raspisati 12. marta.

Vlada Srbije juče je predložila predsedniku Srbije da raspusti parlament i raspiše vanredne parlamentarne izbore za 11. maj. U saopštenju se navodi da je vlada na jučerašnjoj sednici utvrdila obrazloženi Predlog za raspuštanje Narodne skupštine i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora za 11. maj 2008. godine. 

Ustanovljeno je da Vlada Srbije više nema jedinstvenu i zajedničku politiku, što je prema Ustavu Srbije onemogućava da obavlja svoju osnovnu ustavnu funkciju − da utvrđuje i vodi politiku Republike Srbije, navodi se u obrazloženju. Dodaje se da jedinstvene i zajedničke politike više nema ni unutar onih poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini koje su formirale i podržavale Vladu Srbije. Radi uspostavljanja funkcionalnih i stabilnih državnih institucija, vlada je predložila da se Narodna skupština raspusti, održe novi parlamentarni izbori 11. maja 2008. godine i saglasno narodnoj volji izabere nova vlada Srbije, navodi se u obrazloženju. 

Premijer Vojislav Koštunica najavio je još u subotu da će vladi predložiti da utvrdi obrazložen predlog predsedniku Srbije Borisu Tadiću da raspusti parlament zato što Vlada Srbije više nema jedinstvenu politiku po pitanju Kosova i Metohije. Tadić je u nedelju naveo da će prihvatiti predlog vlade i raspisati izbore za 11. maj, ali je ocenio da vlada ima zajedničku politiku po pitanju Kosova, ali nema po pitanju odnosa prema EU. Za 11. maj već su zakazani lokalni i pokrajinski izbori. Rok za održavanje parlamentarnih izbora u slučaju raspuštanja skupština je između 45 i 60 dana, što znači da se izbori mogu raspisati 12. marta. Vlada na čijem čelu je Vojislav Koštunica izabrana je 15. maja 2007. godine, nakon parlamentarnih izbora održanih 21. januara.

("Pregled")

Pogledajte još