Predlozi za medijsku strategiju do 15. jula

Milićević-Milutinović je u javnoj raspravi o Strategiji razvoja medija u Srbiji do 2016. godine rekla da će Ministarstvo u avgustu završiti konačnu verziju strategije, a da bi Vlada Srbije taj predlog mogla da usvoji u septembru.

Ekspert Evropske komisije Sandra Pašić-Hrvatin je ukazala da je u nacrtu strategije izostala analiza stanja u medjima i navela da je zacrtan rok od 18 meseci za završetak privatizacije, ali nema odredbi i mehanizma za slučaj da se taj plan ne ostvari.

"Povlačenje države iz vlasništva u medijima je legitimna odluka, ali bi proces privatizacije morao razmatrati i problem socijalne sigurnosti, i potrebe lokalnih zajednica koje takođe imaju pravo na lokalne informacije", ocenila je Hrvatin.

Član radne grupe za izradu strategije Zoran Sekulić je ukazao da su privatni mediji u neravnopravnom položaju u odnosu na državne koji se finansiraju iz budžeta, a potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Dragan Janjić naveo da država treba da finansira projekte medija za koje postoji javni interes.

Nacrtom strategije razvoja medija je predvidjeno povlačenje države iz vlasništva u medijima, osim u slučaju javnih servisa Radio-televizije Srbije i RT Vojvodine.

BEOGRAD, 27. juna 2011. (Beta)

Pogledajte još