Evropska unija podstrek za privredne reforme

0

Zemlje jugoistočne Evrope trebalo bi da sprovode ekonomske reforme koje će ih približiti EU i ostvare dobru međusobnu saradnju zasnovanu na zajedničkim interesima, poručio je direktor za globalne indikatore i analize Grupe Svetske banke Augusto Lopes-Klaros.

“Mislim da se u mnogim zemljama događa ono što je u poslednjoj deceniji 20. veka viđeno u zemljama srednje i istočne Evrope. Tada su zemlje videle svoju budućnost u EU i pristupanju Uniji i pre pristupanja su počele veoma ambiciozan proces ekonomskih i institucionalnih reformi”, kazao je LopesKlaros u intervjuu agenciji Beta i portalu EurAktiv Srbija.

Kako je ocenio, to je bilo uspešno, na šta ukazuje i činjenica da je 2004. godine 10 zemalja pristupilo EU.

“Mislim da je u mnogim zemljama jugoistočne Evrope u toku sličan proces. Malo po malo, lideri u regionu su shvatili da zbog geografske blizine (Evropske unije), trgovinskih odnosa, kao i očekivanja da će EU pre ili kasnije krenuti u novi talas širenja, postoji podsticaj da se počne sa reformama privrede i da se započne ono što je pre deceniju učinjeno u Mađarskoj i Poljskoj, Estoniji, Češkoj, Letoniji, Litvaniji i drugim zemljama”, rekao je on.

On je naveo da je za privlačenje investitora značajan i zakonski okvir i osnovne procedure, obuhvaćene izveštajem Uslovi poslovanja, ali da su značajni i drugi elementi.

BEOGRAD, 28. juna 2011. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.