ŠTA JESTI, A ŠTA IZBEGAVATI: Kako bi trebalo da izgleda ishrana prema vašoj krvnoj grupi?

Ishrana, zasnovana na krvnoj grupi, otkriva šta bi trebalo da jedete, a šta da izbegavate. Na primer, ako imate krvnu grupu A, trebalo bi više da jedete vegetarijansku hranu, ako imate krvnu grupu 0, trebalo bi da jedete uglavnom meso i izbegavate žitarice, a ako imate krvnu grupu B, onda možete da jedete raznovrsne namirnice, poput mlečnih proizvoda, koji se ne preporučuju osobama sa krvnom grupom A i O.

Ishrana prema krvnoj grupi možda bi mogla da pomogne i u gubitku kilograma, a takav plan mršavljenja napravio je dr Piter Dadamo, lekar naturopata. On smatra da ćete se osećati bolje ako jedete hranu koja odgovara vašoj krvnoj grupi.

Takođe, ovaj lekar veruje da će se hrana manje nakupljati u telu u obliku masti i da će osoba imati manju verovatnoću od zdravstvenih problema ako se pridržava ovog plana.

Doktor smatra da je krvna grupa evolucioni marker, koji ukazuje na to koja je hrana najbolja za vaše telo, a koja može da mu naškodi. Takođe, preporučuje se da ljudi više konzumiraju svežu prirodnu hranu, a izbegavaju prerađenu. Ne treba jesti čokoladu, piti kafu i alkohol.

Krvna grupa A

Prema dr Dadamu, osobe koje imaju krvnu grupu A trebalo bi da jedu povrće, voće, žitarice, pasulj, mahunarke, orašaste plodove i semenke.

Kada je u pitanju hrana koju bi trebalo da izbegavaju osobe sa krvnom grupom A, onda su to mlečni proizvodi, meso, riba, živina, jaja i prerađena hrana.

Nadalje, ovaj lekar preporučuje i različite vežbe osobama sa različitim krvnim grupama. Tako navodi da bi osobe sa krvnom grupom A trebalo da se bave jogom, golfom i sličnim sportovima.

Krvna grupa B

Osobe sa krvnom grupom B bi trebalo da jedu povrće, voće, žitarice, pasulj, mahunarke, meso, živinu, ribu, jaja i mlečne proizvode.

Oni koji imaju ovu krvnu grupu bi trebalo da izbegavaju orašaste plodove, semenke i prerađenu hranu.

Kada je reč o vežbanju, osobe sa krvnom grupom B bi trebalo da se bave aktivnostima umerenog intenziteta, poput hodanja, planinarenja i tenisa.

Krvna grupa AB

Osobe sa krvnom grupom AB mogu da jedu namirnice slične onima koje jedu i osobe sa krvnom grupom A i B, ali lekar navodi da je za njih najbolja veganska ishrana. Preporučuje im se da izbegavaju prerađenu hranu.

Za osobe sa krvnom grupom AB, dr Dadamo preporučuje umirujuće vežbe i vežbe za telo umerenog intenziteta.

Nulta krvna grupa

Ishrana kod osoba sa krvnom grupom 0 trebalo bi da sadrži meso, živinu, ribu i maslinovo ulje, ali postoje određena ograničenja u konzumaciji određenog povrća, orašastih plodova, semenki i jaja.

Osobe sa krvnom grupom 0 trebalo bi da izbegavaju mlečne proizvode, žitarice, hleb, testeninu, pirinač, pasulj i prerađenu hranu.

Osobama sa ovom krvnom grupom preporučuju se snažne vežbe, poput trčanja.

Treba naglasiti da dosadašnja istraživanja nisu pokazala da ovakav plan prehrane pospešuje mršavljenje, piše "Winchester hospital", ali s obzirom na to da su u pitanju stroge smernice, navode da bi onima koji se pridržavaju ovog plana moglo da nedostaju neki nutrijenati.

S druge strane, dr Dadamo preporučuje i uzimanje određenih suplemenata, kako bi osoba ispunila sve svoje nutritivne potrebe.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još