Marijana će morati da podeli nagradu sa suprugom?

0

Marijana je prva žena koja je pobedom u "Velikom bratu" osvojila 104.700 eura, ali izgleda da neće moći da samostalno raspolaže tim novcem.

Postaknut njenom vezom s Nemešem, Marijanin suprug zatražio je još pre njenog izlaska iz šou programa razvod braka.

Prema zakonu sve nagrade dobijene u igrama na sreću ili kvizovima znanja spadaju u bračnu imovinu.

Irena Majstorović, sa katedre za porodično pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta, rekla je za “Jutarnji list” da je bračna imovina sve ono što su supružnici stekli tokom bračne zajednice i što se nakon razvoda deli.

– U bračnu imovinu ne ulaze jedino nasledstvo, pokloni i autorska dela. Ako je, primera radi, jedan od supružnika slikar, nakon razvoda njegova dela pripadaju samo njemu. Ali, ako je prodao sliku i dobio za nju novac, novac se deli popola – rekla je dr Majstorović.

Marijanin suprug Ivan Čvrljak pokrenuo je brakorazvodnu parnicu, ali to ne utiče na podelu imovine.

Pokretanje brakorazvodnog postupka nije relevantno, važno je jesu li supružnici u određenom trenutku još bili u bračnoj zajednici – tvrdi Majstorović, koja nije htela da komentiriše da li u slučaju Marijane i Ivana Čvrljka u trenutku osvajanja nagrade postojala bračna zajednica ili ne.

Takve se stvari dokazuju na sudu”, bio je njen odgovor. Advokati specijalizovani za porodično pravo prognoziraju da će Marijana, s obzirom da je njen suprug pokrenuo razvod braka, a ona novu vezu, ima velike šanse da zadrži celi iznos nagrade.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.