RECEPT DANA: Kolač sa smokvama i sitnim sirom

Sastojci:

- 10 smokava
- 250 g sitnog sira
- 3 jaja
- 80 g brašna
- 200 g šećera u prahu
- 3-4 kašike kristal šećera
- 200 g badema
- 190 g maslaca
- 10 g praška za pecivo
- kora od 1/2 limuna
- so

Priprema:

Narendati koru limuna u šećer u prahu i promešati. Za taj cilj koristiti rende za citruse i potruditi se da rendate samo žuti deo.

U posudi pomešati 20 g maslaca, 60 g limunskog šećera i prstohvat soli sa fino samlevenim bademima. Dobijene mrvice rasporediti u okrugli kalup prečnika 22-24 cm pokriven papirom za pečenje i dobro namazanim (papirom). Pritiskati i zaravniti okrenutom stranom kašike ili prstima dok se ne dobije kora. Staviti u frižider.

Iseći smokve, posuti kristal šećerom i staviti ih na umerenu vatru dok ne omekšaju - oko 15 minuta.

Razdvojiti belanca od žumanaca od tri jaja. Umutiti belanca sa prstohvatom soli i postepeno u njih sipati i još 30 g limunskog šećera u prahu. Izdvojiti sa strane sneg od belanaca.

U odovojenoj posudi umutiti meki maslac sa preostalim šećerom, i žumanca dok se ne dobije vazdušast krem. Dodati sitan sir, a nakon kratkog mućenja, brašno i prašak za pecivo. Mešati dok ne postane homogeno.

Sipati maslac smesu u vazdušasta belanca, ali to raditi u porcijama, mešajući pažljivo drvenom kašikom, da se sve homogenizuje, ali da ostane vazdušasto.

Izvaditi kalup sa korom iz frižidera i sipati polovinu smese za tortu. Poređati gusto parčiće sočnih smokvi i sos, koji su pustile pri kuvanju (treba da su ohlađeni). Završiti sa ostatkom smese, raspoređujući ravnomerno preko voća.

Peći kolač od smokava u rerni zagrejanoj na 160 stepeni na donjoj rešetki 50 minuta.

Gotov kolač ostaviti jedan sat u ugašenoj rerni, ne otvarajući vrata. Ohladiti 3 sata u frižideru i poslužiti.

Izvor: Bonapeti.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još