Rizik ugrađen u cene

Kako će prevremeni izbori uticati na kretanje cena na Beogradskoj berzi može se sagledati kroz odgovor na pitanja da li Srbija ide u pravcu evropskih integracija, kojom brzinom i koji je scenario ugrađen u cene akcija na berzi, kao i da li besplatna podela akcija može uticati na izborni rezultat, ocenjuje portfolio menadžer investicionog fonda "Fima" Vladimir Pavlović. Nedavni predsednički izbori pokazali su da u Srbiji sve političke opcije podržavaju integraciju Srbije u Evropsku uniju. Razlika postoji u dinamici tih integracija. Rezultati vanrednih parlamentarnih izbora daće odgovor na pitanje kojom brzinom će se Srbija priključivati Evropi. 

Kretanje vrednosti berzanskih indeksa u poslednjih 365 dana ukazuje da je Belex15 pao za 18 odsto, a da je u odnosu na svoju maksimalnu vrednost s početka maja pao za 45 procenata. Kompanije koje ulaze u korpu indeksa imale su uspešnu poslovnu godinu, pa se čini da je u trenutne cene na Beogradskoj berzi već ugrađen scenario po kome će Srbija ići sporijim putem. Slična situacija bila je i u vezi s proglašenjem nezavisnosti Kosova, što je kao scenario bilo ugrađeno u cene i nije bitno oborilo berzanski indeks, objašnjava Pavlović. Ukoliko na vanrednim parlamentarnim izborima pobedi opcija za ubrzane integracije s EU, može se očekivati rast berzanskih indeksa, a ukoliko pobedi opcija za sporije integracije s EU, indeksi će verovatno stagnirati i držati se na ovom nivou još neko vreme, prognozira on. Postoji dilema oko toga koliki će uticaj imati besplatna podela akcija. 

U okruženju se pokazalo da podela akcija (ili prava na kupovinu akcija po povoljnim uslovima) ima značajan uticaj na glasače. Imajući u vidu da je broj građana Srbije koji su aktivno učestvovali na Beogradskoj berzi relativno mali, uticaj na izborni rezultat biće manji nego što bi to bilo u zemlji gde građani imaju više iskustva u trgovanju akcijama. I pored toga, ne može se zanemariti činjenica da veliki broj građana želi da ima mogućnost da brzo proda akcije koje će dobiti, i to po što većoj ceni. Dobro je što su parlamentarne stranke postigle saglasnost oko raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora, kako za građane Srbije, tako i za investitore na Beogradskoj berzi. Po završetku izbora, Srbija će raščistiti nedoumice koje su mučile investitore poslednjih meseci i koje su uticale na smanjenje investicija i pad berzanskih indeksa. Dobijanjem stabilne vlade i investitori će na osnovu njenog stava moći da planiraju dugoročne investicije, zaključuje Pavlović.

("Pregled")

Pogledajte još