Šarlot i Fuenlabrada na medijaciji oko Bijomba

Krilni centar iz Kongoa ima još dve godine ugovora sa Fuenlabradom, a obeštećenje za njega je milion evra (oko 1,4 miliona dolara), ali pravila NBA nalažu da za jednog igrača najviše može da se plati 500.000 dolara.

“Moramo da se dogovorimo oko obeštećenja. Zakazali smo medijaciju za 1. jul. Tražimo milion evra, kao što piše u njegovom ugovoru. Ako ne postignemo dogovor, obratićemo se sudu“, rekao je portparol španskog kluba, Horhe Sans.

Bijombo je ove nedelje u Šarlotu i radi sa klubom. On je rekao prošle nedelje da je “slobodan igrač” i da ga obeštećenje ne brine.

“Igraću u NBA sledeće sezone, sigurno, 100 odsto“, rekao je mladi Afrikanac.

Visoka obeštećenja sprečavala su ranije neke igrače iz Evrope da idu u NBA, tako da su košarkaši provodili još sezona u Evropi. Poslednji primer među njima je Riki Rubio, koji je otišao u NBA tek dve godine posle drafta.

Sporovi NBA i evropskih klubova ranije su rešavani tako što su igrači doplaćivali svoje obeštećenje od zarada u nekoliko rata. Ako bi to bio slučaj, time bi se Bijombova primanja znatno smanjila.

Prema pravilima NBA, igračeva plata bi trebalo da bude 2,4 miliona evra.

Spor oko ugovora u radu, međutim, dovešće do toga da se liga možda neće igrati tokom jednog dela sledeće sezone, mada može da se desi da bi taj “lok-aut” mogao da potraje tokom cele takmičarske godine.

(Beta)

Slični članciMore from author

Ostavite komentar

Your email address will not be published.