Mleko neće poskupeti

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Milan Petrović izjavio je juče da neće biti poskupljenja mleka i naglasio da će trgovci morati da smanje marže, jer je mleko u Srbiji skuplje nego u zemljama u okruženju. Prerađivači mleka trebalo bi primarnim proizvođačima da povećaju cene kako bi dobili dovoljno kvalitetne sirovine, a država će kako postojećim tako i dodatnim merama nastaviti da stimuliše i taj deo agrara, rekao je Petrović na skupu na Poljoprivrednom fakultetu. 

U razgovoru s proizvođačima mleka i novinarima, Petrović je naglasio da će biti nastavljeno premiranje od 70 evra po matičnoj kravi, kao i da se razmišlja o izmeni te vladine uredbe, prema kojoj bi proizvođači ove godine dobili dodatnih 20 evra po kravi. Istakavši da je smanjenje premija za mleko "dodatni stimulans za unapređenje genetike u stočarstvu Srbije", jer će razlika biti pokrivena podsticajima po grlu stoke, on je naglasio da bi taj oblik pomoći stočarima trebalo da ove ili sledeće godine skoči na 150 evra. 

Ministarstvo poljoprivrede nastaviće da podržava proizvođače mleka i druge primarne proizvođače ali je neophodno i da se oni sami dogovore o zajedničkim interesima i formiraju jako strukovno udruženje, kako bi najefikasnije parirali prerađivačkoj industriji, rečeno je na skupu. Mlekari iz južne Bačke predočili su da za litar mleka proizvođači u Srbiji od prerađivača dobiju između 21 i 29 dinara, a troškovi proizvodnje su im 32 dinara, tako da rade sa gubitkom. 

(Tanjug - "Pregled")

Pogledajte još