"Siročići" u zrenjaninskom muzeju

0

Narodni muzej u Zrenjaninu predstavlja muzej kompleksnog tipa sa više od 100 godina tradicije, što je omogućilo da zbirke budu bogate i da fundus bude jedan od najznačajnijih u Srbiji, rekla je u sredu kustos Olivera Skoko.

Muzej ima nekoliko odeljenja u kojima su izloženi veoma vredni i interesantni eksponati, a među njima, u Legatu vajarke i keramičarke Zlate Markov Baranji, skulpture “Siročići” privlače posebnu pažnju posetilaca i izazivaju snažnu emociju, kazala je Skoko.

“Kompozicija je sastavljena od pet dečjih figura nevezanih zajedničkim postoljem. Deca su kratko ošišana, imaju velike klempave uši, izraz na licu ozbiljan sa široko otvorenim plavim očima. Obučeni su u duge plave haljine. Ruke pripijene uz telo. Bosonogi sa narandžastim nanulama”, navela je Skoko.

Zlata Markov Baranji je 1982. godine Zrenjaninu poklonila 30 svojih radova (skulptura, slikane majolike i slika) i 10 radova svoga supruga Karla Baranjija, a 1983. poklon, koji je predat na čuvanje Narodnom muzeju, uveličala je sa još 14 svojih slikanih majolika i slika.

ZRENJANIN, 29. juna 2011. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.