OMILJENA DESTINACIJA: Rekordan broj turista u Crnoj Gori

Prema podacima Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, u ovoj državi trenutno boravi 171.000 turista, a najviše ih je u Budvi, Ulcinju i Herceg Novom. To je rekordan broj turista ove godine u Crnoj Gori, saopštila je NTO CG.

Primetan je značajan broj turista iz Srbije koji tradicionalno posećuju Crnu Goru u ovom periodu i kojima je Crna Gora jedna od omiljenih destinacija. Oni odmaraju širom crnogorske obale, a ove godine primetno je veće interesovanje turista iz Srbije za severne krajeve Crne Gore.

Pored turista iz Srbije, gosti dolaze u CG i iz BiH, Albanije, Francuske, Izraela, Nemačke, Velike Britanije, Poljske, Češke, Mađarske i drugih zemalja.

- Evidentan je rast gostiju kako u crnogorskim hotelima, tako i u privatnom smeštaju. Samo tokom juna zabeležen je prosečan rast broja gostiju od preko 50 odsto u privatnom smeštaju i 32 odsto u crnogorskim hotelima - navode u Nacionalnoj turističkoj organizaciji Crne Gore.

Prema podacima lokalnih turističkih organizacija, od 1. maja zaključno sa 28. julom beleži se prosečan rast turista od 58 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

I prihodi od turizma su veći, pa je Crna Gora u dosadašnjem delu godine od boravišnih taksi, turističkih taksi i članskih doprinosa, ostvarila prihode u iznosu većem od 1,5 miliona evra odnosno 28 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Aerodromi CG od početka godine opslužili su oko 900.000 putnika, što je duplo više u odnosu na 2021. godinu.

Foto: Nacionalna turistička organizacija Crne Gore

Autor: Nadlanu.com
Foto: Nacionalna turistička organizacija Crne Gore

Pogledajte još