Balkanu potreban novi Berlinski kongres?

Povodom ocena da će članstvo Srbije u Evropskoj uniji biti uslovljeno priznavanjem Kosova, Roberts u autorskom tekstu kaže da veruje da postoje dve opcije.

“Ili da Srbija pregovara, kroz bilateralne razgovore koji su već u toku sa albanskim vlastima na Kosovu, modus vivendi koji bi omogućio obema stranama da proglase neku vrstu pobede, ili, i to bi bila moja željena opcija, da zemlje sa teritorijalnim problemima zasedaju na novom kongresu u Berlinu i ponovno definišu granice i stvore države koje imaju suštinsku stabilnost, a ne obrnuto”.

Nekadašnji britanski ambasador postavio je pitanje, ako bi Kosovo bilo podeljeno duž reke Ibar, kakva bi bila logika reći da skoro isključivo albansko Kosovo ne može da se asimiluje u Albaniju?

“Naravno, Bosna bi to pročitala jasno. Srpskom i hrvatskom delu Bosne bi bila data šansa da glasaju za prisajedinjenje svojim matičnim zemljama”, ocenio je Roberts.

“Onima koji kažu da je to regresija i koncesija nacionalizmu, odgovorio bih da je to ono što je vera u samoopredeljenje dala u ovom konkretnom slučaju. Ne izgleda razumno dozvoliti samoopredeljenje Kosovu, a ne i srpskom i hrvatskom delu Bosne”, ocenio je Roberts.

BEOGRAD, 29. jun 2011. (FoNet)